x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, arestată la domiciliu

Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, arestată la domiciliu

11 Oct 2010   •   00:00
Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace, arestată la domiciliu

Soţia laureatului Premiului Nobel pentru Pace de anul acesta - Liu Xiaobo, a primit, duminică, permisiunea de a se întâlni cu soţul ei la o închisoare din China, unde acesta îşi ispăşeşte pedeapsa de 11 ani. Soţia lui a fost apoi escortată înapoi la Beijing şi plasată în arest la domiciliu.



Oficialii iînchisorii l-au informat pe Liu că a câştigat premiul - o decizie pe care guvernul Chinez a condamnat-o vehement. În cadrul vizitei care a durat o oră, Liu Xia, soţia lui Liu, a declarat că soţul său i-a spus, cu ochii în lacrimi: "Asta este pentru sufletele pierdute din 4 iunie". Sute de eprsoane au murit la 4 iunie 1989 când tancurile şi trupele chineze au înăbuşit în sânge demonstraţiile pro democraţie din piaţa Tiananmen, Beijing. Liu i-ar fi spus soţiei că premiul primit comemorează spiritul non violent, având în vedere că cei care au murit luptau pentru pace, libertate şi democraţie.

Xia Liu nu mai are acces la telefon şi internet, ofiţeri statali nu-i permit să îşi contacteze prietenii sau media, şi îşi poate părăsi apartamentul doar într-o maşină de poliţie, potrivit unui comunicat al organizaţiei Drepturilor Omului din China.

Liu Xiaobo, un fost profesor de literatură în vârstă de 54 de ani, a fost activ în mişcarea din 1989. El şi-a petrecut următorii 20 de ani cerând schimbarea politică în China. Liu Xiaobo a fost condamnat în decembrie pentru "incitare la subminarea statului".

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: externe