x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania da semnalul retragerii din Irak

Spania da semnalul retragerii din Irak

20 Apr 2004   •   00:00

La peste un an de la declansarea razboiului, Irakul a devenit un infern, iar coalitia este pe cale sa se destrame. Primii care o parasesc vor fi militarii spanioli. Americanii se tem insa ca vor urma si altii. Mircea Pascu spune ca romanii nu se retrag din Irak.


A trecut peste un an de la declansarea razboiului si Irakul este un adevarat iad. Pacea e departe, iar coalitia, pe cale sa se destrame. Primii care o parasesc sunt militarii spanioli. Americanii se tem ca vor urma si altii.

Lavinia Tudoran

Militarii spanioli vor scapa in curand de iadul irakian. „Vom face totul ca trupele noastre sa revina nevatamate acasa, in cel mai scurt timp", a promis noul premier spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, duminica, la o zi dupa ce si-a preluat mandatul. Cei 1.400 de spanioli aflati in Irak se vor intoarce intr-o luna, maximum doua, dupa estimarile strategilor militari. Zapatero a hotarat ca nici un alt soldat, indiferent de misiunile stabilite deja, sa nu mai porneasca spre Irak. De altfel, scrie cotidianul El Pais, ieri a fost anulata plecarea a 200 de militari catre zona de conflict.

MOTIVUL. Initial, Zapatero a anuntat ca trupele spaniole se vor retrage pana pe 30 iunie daca ONU nu isi va asuma controlul politic si militar in Irak. Declaratiile au fost facute imediat dupa sangeroasele atentate teroriste de la Madrid, in care au murit 191 de persoane. Dupa instalarea in fotoliul de premier, demnitarul a revenit cu alt termen, „in cel mai scurt timp". Zapatero a punctat si motivul pentru care s-a razgandit: „ONU nu da semne ca se va implica in Irak".

CONSECINTELE. Ultimele afirmatii ale lui Zapatero nu au ramas fara ecou. BBC noteaza ca americanii se tem ca gestul Madridului va fi urmat si de alti aliati. „Vor avea loc schimbari", a admis chiar Condoleezza Rice, consilierul pe probleme de Securitate Nationala al presedintelui SUA.

URMATORII. Contingentul spaniol isi are cartierul general in Najaf, unde, in urma cu doua saptamani, liderul siitilor, clericul Moqtada al-Sadr a declansat revolta impotriva coalitiei. Dupa anuntul de duminica al lui Zapatero, Al-Sadr a ordonat militiilor sale sa nu atace trupele spaniole. „Celelalte tari care au trimis trupe in Irak trebuie sa urmeze exemplul Spaniei si sa se retraga, pentru a salva vietile militarilor", a mai spus radicalul siit. Militarii spanioli fac parte din brigada multinationala din Irak, aflata sub comanda poloneza. Se pare ca autoritatile poloneze se gandesc serios la varianta retragerii din coalitie, din cauza violentelor tot mai mari din Irak.


Pascu nu e surprins

Hotararea Madridului este „suverana, putin suprinzatoare din moment ce campania electorala spaniola a fost axata pe prezenta trupelor in Irak", a fost reactia ministrului roman al Apararii, Ioan Mircea Pascu. Militarii romani nu pleaca din Irak, dar nici nu vor fi mai multi decat in prezent, adica peste 700. De altfel, presedintele Ion Iliescu a declarat recent ca o eventuala retragere a fortelor coalitiei nu ar duce decat la anarhie. Iliescu a vorbit zilele trecute pentru prima data in mod public despre un esec in Irak. Motivul? Interventia in maniera „fixista, rigida". (Lavinia Tudoran, Marina Constantinoiu)


Bulgarii, in mare pericol

Militarii bulgari au fost din nou avertizati de Al-Sadr. Mai exact, purtatorul de cuvant al liderului siit, Kais al-Hazali, le-a transmis soldatilor bulgari ca se confrunta cu un dublu pericol: sunt printre primii care i-au sprijinit pe americani si au ocupat orasul sfant Najaf. Al-Hazali a indemnat trupele straine sa se retraga din Najaf si Karbala. El a mai spus ca Guvernul bulgar nu a comunicat toate pierderile suferite de unitatile din Irak. Sofia a trimis in Irak 480 de militari, dintre care cinci au fost ucisi in atacurile anticoalitie. Pe de alta parte, ministrul bulgar al Apararii, Nikolai Svinarov, a anuntat ca militarii bulgari din Irak care au inaintat cereri de revenire in tara nu vor fi sanctionati in nici un fel.

×
Subiecte în articol: externe irak