x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Spania lansează sistemul "Alertă minori dispăruţi"

Spania lansează sistemul "Alertă minori dispăruţi"

08 Iul 2014   •   17:49
Spania lansează sistemul "Alertă minori dispăruţi"

În Spania se înregistrează anual peste 600 de cazuri de minori dispăruţi care nu mai în cursul acestui an au rămas nerezolvate. De aceea, Spania a pus la punct un sistem special intitulat "Alertă Minori dispăruţi".

Fenomenul este semnificativ şi la nivelul UE, dar numărul mare de dispariţii din Spania a determinat activarea unui sistem special de alertă pus în practică de Ministerul de Interne de la Madrid. “Alertă minori dispăruţi” presupune inclusiv lansarea de mesaje prin presă, reţele de socializare, metroul din capitala spaniolă sau staţiile de tren.

Sistemul de alertă privind dispariţia minorilor este o reţea de comunicare a datelor copilului şi a fotografiei acestuia. Cu ajutorul presei, al reţelelor de socializare, metroului din capitală, staţiilor de tren şi companiilor telefonice, se cere colaborarea cetăţenilor în cazurile considerate grave.

"Urmărim reacţia rapidă în faţa posibilei sechestrări a unui minor, a dispariţiei minorului, evaluând şi cântărind fiecare caz în mod adecvat, deoarece alerta trebuie activată numai în cazurile în care viaţa minorului poate fi în pericol. Primele 24 de ore de la sechesrarea unui minor după dispariţia sa sunt cruciale pentru a-i salva viaţa. Numărul mare de plângeri privind dispariţia minorilor a determinat crearea acestei reţele. Vreau să vă amintesc că anul trecut am înregistrat peste 13 mii de dispariţii. dintre acestea, 468 sunt cazuri nerezolvate. Adăugăm la acestea plângerile din anul 2014 până în prezent, în număr de 7171, cu 667 de dosare nerezolvate", a arătat Jorge Fernandez Diaz, ministrul spaniol de Interne, citat de corespondentul RRA la Madrid.
Autorităţile lucrează la aceste cazuri, majoritatea fiind de minori din centrele de plasament care fug periodic sau copii care pleacă de acasă la sfârşit de săptămână, dar există şi cazuri diferite care nu corespund acestui model.

Fără să le menţioneze în mod explicit, ministrul se referă la cazurile de pedofilie, care au creat o alarmă socială, panică în anumite cazuri, în special în Madrid, unde între lunile aprilie şi mai au fost înregistrate două răpiri.

Victime au fost două fete, de nouă şi şase ani, sechestrate pentru câteva ore, drogate şi abuzate. Cazul denumit “Candy”, după modul de operare a infractorului care îşi alege victimele în zona magazinelor de dulciuri, este în plină anchetă şi fără noutăţi prea multe până acum. Se ştie doar că 125 de agenţi sunt mobilizaţi pentru căutarea agresorului.


×