x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Speculaţii despre o posibilă demisie a lui Merkel înaintea de alegerile din 2017

Speculaţii despre o posibilă demisie a lui Merkel înaintea de alegerile din 2017

15 Iul 2014   •   20:17
Speculaţii despre o posibilă demisie a lui Merkel înaintea de alegerile din 2017
Sursa foto: Speculaţii despre o posibilă demisie a lui Merkel înaintea de alegerile din 2017

Angela Merkel, care la 17 iulie va împlini 60 de ani, ar putea deveni primul cancelar federal din istoria Germaniei care va demisiona de bunăvoie din funcţie, scrie revista germană Der Spiegel, care citează surse guvernamentale şi de partid din anturajul doamnei Merkel. Biroul de presă al creştin-democraţilor germani nu comentează această informaţie, iar experţii, la rândul lor, se îndoiesc că Angela Merkel ar fi luat deja o decizie privind succesorul sau ar purta negocieri privind demisia sa.

Nu este pentru prima dată când zvonuri privind posibila demisie a Angelei Merkel sunt dezbătute la Berlin. Astfel de informaţii au circulat şi în primăvara lui 2013, însă au fost infirmate la acea dată iniţial de secretarul de presă al cancelarului federal, iar apoi de  Merkel însăşi.

Cancelarul german nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă va mai candida sau nu la alegerile generale din 2017, într-un interviu care va fi difuzat duminică seara de canalul doi al televiziunii germane ZDF, informează agenţia spaniolă de presă EFE, care aminteşte, la rândul ei, articolul din Der Spiegel. Dar răspunsul la întrebare lasă să se înţeleagă că nu se pune problema unei demisii înainte de încheierea mandatului, scrie thelocal.de. “Dorim să terminăm cu bine această legislatură. După aceea, vom vedea”, a răspuns Merkel.
Der Spiegel susţine că Merkel nu vrea să rişte o nouă confruntare electorală.

Până acum, niciun şef de Guvern din istoria Republicii Federale Germane nu a renunţat de bunăvoie la post la finalul unei legislaturi. Gerhard Schroeder şi Helmut Kohl au fost învinşi la urne, Helmut Schmidt s-a retras după o moţiune de cenzură a Parlamentului, Willy Brand, Kurt Georg Kissinger şi Ludwig Erhard s-au văzut nevoiţi să demisioneze pe fondul diverselor crize, iar Konrad Adenauer a demisionat la presiunile partenerului său de coaliţie, Partidul Social-Democrat (SPD).

Merkel, susţin sursele consultate de Der Spiegel, cochetează cu ideea de a fi primul cancelar care renunţă de bunăvoie la funcţie, la finalul unei legislaturi. Actualul cancelar se află la a treia legislatură.

Der Spiegel se opreşte şi asupra posibililor succesori ai cancelarului, şi asupra perspectivelor sale. Printre funcţiile care ar putea să o intereseze pe Merkel este enumerată cea a secretarului general al Organizaţiei naţiunilor Unite (ONU) sau a preşedintelui Consiliului European, ambele funcţii devenind vacante din 2016.

În ceea ce priveşte probabilul succesor al Angelei Merkel, acesta ar fi, potrivit revistei germane, actualul ministru al Apărării Ursula von der Leyen, unul dintre cei mai populari politicieni conservatori.

The Local susţine însă că, în interviul acordat ZDF, Merkel respinge şi presupusul său interez pentru a-i succeda lui Ban Ki-moon ca secretar general al ONU, declarând postului de televiziune că “acest lucru nu se va întâmpla cu siguranţă”.

×
Subiecte în articol: demisie merkel alegeri 2017