x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stare de urgenţă in Făşia Gaza

Stare de urgenţă in Făşia Gaza

de Anca Aldea    |    21 Mai 2007   •   00:00
Stare de urgenţă in Făşia Gaza
Sursa foto: LIMOR EDREY/

Violenţele au escaladat in Făşia Gaza in ultimele zile, ceea ce a dus ieri la instaurarea stării de urgenţă de către forţele israeliene, care iau in calcul o ofensivă militară de proporţii in regiune.


Â

Violenţele au escaladat in Făşia Gaza in ultimele zile, ceea ce a dus ieri la instaurarea stării de urgenţă de către forţele israeliene, care iau in calcul o ofensivă militară de proporţii in regiune.
Patru palestinieni, intre care un tănăr in vărstă de 15 ani, şi-au pierdut viaţa la sfărşitul săptămănii trecute intr-o serie de confruntări violente in Făşia Gaza.

Â

Ieri-dimineaţă, autorităţile israeliene au decretat stare excepţională in localităţile din sudul ţării, care de o săptămănă fac obiectul unor tiruri de rachete palestiniene. Escaladarea conflictului şi decizia instaurării stării de urgenţă au făcut ca armata israeliană să preia prerogativele civile in oraşele din această zonă, in special in localitatea Sderot, atacată cel mai des de rachetele militanţilor palestinieni din Hamas. Trei divizii israeliene, insumănd 20.000 de militari, au fost puse in aşteptare in vederea unei invazii in Făşia Gaza, scria ieri publicaţia online The Sunday Times. La sfărşitul săptămănii trecute, situaţia din Gaza arăta catastrofal: 50 de palestinieni au fost ucişi in confruntări fratricide şi un număr de alte victime făcute de bombardamentele aviaţiei israeliene din ultimele trei zile.

Â

Â

UN FEL DE ARMISTIŢIU. Intre timp, agenţiile de presă străine au anunţat că, in zorii zilei de ieri, un nou armistiţiu intre facţiunile rivale Fatah (loială preşedintelui palestinian, Mahmud Abbas) şi militanţii Hamas a intrat in vigoare in Făşia Gaza. Mediată de diplomaţi egipteni, această nouă incetare a focului, a treia din ultimele zile, pare luată mai in serios de membrii celor două grupări rivale şi partenere la guvernare in acelaşi timp. Cabinetul israelian s-a reunit ieri in sesiune de urgenţă pentru a discuta o eventuală extindere a operaţiunilor militare in Gaza, susţinute de şeful portofoliului de la Apărare şi de ministrul pentru Securitate Publică, Avi Dichter. Intr-o declaraţie pentru The Sunday Telegraph, Dichter a spus că "este imposibil să ne muşcăm buzele in timp ce doi ani la rănd am fost atacaţi cu 1.500 de rachete Qassam".

×
Subiecte în articol: externe gaza fasia gaza