Autorităţile indoneziene au decretat starea de urgenţă în insula Siau după erupţiile continue de lavă şi cenuşă ale vulcanului Karangetang care au determinat evacuarea a peste 100 de persoane şi au izolat câteva localităţi, potrivit unor surse oficiale citate vineri de EFE.
Autorităţile municipiului Siau Tagulandang Biaro (Sitaro), din nordul insulei Sulawesi, au luat această decizie joi seară după ce râuri de lavă au blocat drumurile de acces spre localităţile Batubulan şi Beba, din nord-vestul insulei, care în prezent au acces doar dinspre mare, notează comunicatul.
Mai mulţi locuitori din Batubulan au refuzat să-şi abandoneze casele de teamă să nu-şi piardă vitele, iar forţele de securitate colaborează pentru a degaja accesul spre aceste localităţi spre care nu se mai poate pătrunde decât pe mare, se indică într-un comunicat al Administraţiei municipale şi al Centrului de gestionare a dezastrelor vulcanice (PVMBG).
PVMBG menţine la 3 nivelul de alertă vulcanică - pe o scară de maximum 4 - şi a stabilit un perimetru de securitate de până la 4 kilometri în jurul craterului şi de 500 de metri pe ambele laturi ale fluxurilor de lavă.
Autorităţile au lansat şi o campanie pentru a preveni populaţia insulei, de peste 20.000 de persoane, asupra pericolelor căderii de cenuşă şi de materii piroclastice.
Vulcanul Karangetang, cu o înălţime de 1.974 de metri, şi-a sporit activitatea din noiembrie, iar în ultimele ore erupţiile s-au intesificat mai ales pe versanţii de vest şi nord-vest, obligând evacuarea a 132 de persoane din localitatea Niambangen.
Vulcanul este unul dintre cei mai activi din Indonezia, dintre cei 127 pe care îi numără arhipelagul, cea mai recentă fază de erupţie fiind înregistrată în anul 2016.