La patru ani de la scandalul lansat de caricaturile cu profetul Mohammad, statele islamice au declanşat o campanie pentru un tratat internaţional care să protejeze simbolurile religioase şi credinţa de batjocură. În esenţă, o interzicere a blasfemiei ce vine în contradicţie cu legile despre libertatea cuvântului în lumea occidentală.
Algeria şi Pakistan conduc un grup de lobby ce va aduce propunerea în faţa Adunării Generale a ONU.
Dacă este ratificat în ţari care susţine libertatea de expresie ca drept fundamental, un asemenea tratat le va obliga să limiteze acest drept dacă ar ofensa credincioşii.
Cu toate acestea, procesul va dura câţiva ani, iar finalitatea încă este neclară. În plus, propunerea se loveşte de rezistenţa statelor occidentale, inclusiv SUA, care în trecut a mai eliminat unele tratate ONU, inclusiv cel referitor la protecţia muncitorilor imigranţi.
Oricum experţii cred că are o şansă de reuşită dacă ţările musulmane insistă. Oricare ar fi rezultatul, campania riscă să aprindă tensiunile dintre musulmani şi Occident, pe care Obama a promis să le elimine, precum şi "ciocnire civilizaţiilor".
Acum patru ani, un ziar danez a publicat caricaturi cu profetul Mohammed, fapt ce a declanşat atacuri asupra ambasadelor occidentale din statele musulmane în state precum Liban, Iran sau Indonesia. Drept răspuns, alte ziare europene au decis să reproducă caricaturile.
Cele 56 de state care formează Organizaţia Conferinţei Islamice fac lobby pentru adoptatea unui tratat de către ONU pentru a proteja religiile, dacă este necesar.
Associated Press a calculat însă că defăşurarea întregului proces ar putea dura un deceniu sau chiar mai mult înainte de a fi adoptat de Adunarea Generală. Oricum deja statele occidentale au declanşat o contraofensivă diplomatică pentru a contracara iniţiativa.
Antena3
Citește pe Antena3.ro