x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statele Unite resping ideea unui schimb de deţinuţi cu Iranul

Statele Unite resping ideea unui schimb de deţinuţi cu Iranul

21 Sep 2010   •   00:00

Statele Unite au respins ideea unui schimb de prizonieri cu Iranul, după ce preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a sugerat ca SUA să elibereze opt deţinuţi iranieni, după punerea în libertate a unei turiste americane reţinute mai mult de un an la Teheran.



"Ceea ce putem spune este că nu poate fi făcută o comparaţie între indivizii inculpaţi sau judecaţi într-un proces şi turiştii care au traversat o frontieră nemarcată şi care nu sunt încă puşi sub acuzare", a declarat Mark Toner, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat, citat de Mediafax.

Iranul a eliberat-o săptămâna trecută pe Sarah Shourd , arestată la sfârşitul lunii iulie 2009, împreună cu logodnicul său, Shane Bauer, şi prietenul lor Josh Fattal, după ce au trecut graniţa dintre Irak şi Iran. Imediat după eliberarea lui Shourd şi în condiţiile în care ceilalţi doi americani se află în continuare în custodia Iranului, Ahmadinejad a cerut Statelor Unite eliberarea a opt cetăţeni iranieni, despre care a afirmat că sunt "deţinuţi ilegal în Statele Unite".

Liderul iranian nu a precizat identitatea celor opt, însă presa de la Teheran afirmă că în custodia SUA se află cel puţin zece iranieni, unii dintre aceştia fiind deţinuţi în terţe ţări, la solicitarea Washingtonului. Printre ei se numără şi fostul ministru-adjunct al Apărării, Ali Reza Asgari, dat dispărut în Turcia în februarie 2007, sau Amir Hossein Ardebili, om de afaceri iranian dat dispărut cu doi ani în urmă în Georgia.

Statele Unite au recunoscut, în decembrie, că l-au reţinut pe Ardebili, acuzat de trafic de arme în beneficiul Iranului.

×
Subiecte în articol: externe