x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Statuia unui general sovietic, vandalizată în Polonia

Statuia unui general sovietic, vandalizată în Polonia

04 Mai 2014   •   15:49
 Statuia unui general sovietic, vandalizată în Polonia

Un monument dedicat generalului sovietic Ivan Cerniakovski, un comandant al armatei roşii în cel de-al Doilea Război Mondial şi acuzat în Polonia că a luptat împotriva Rezistenţei poloneze, a fost vandalizat noaptea trecută în localitatea Pieniezno, din nord-estul ţării, a anunţat agenţia PAP, citată de AFP.

Pe statuia reprezentând bustul generalului, persoane necunoscute au desenat un simbol al Rezistenţei poloneze şi un slogan anticomunist. Statuia a fost ridicată la începutul anilor 1970 în apropierea locului unde acesta a murit în luna februarie 1945.

Desenele au fost şterse de autorităţi în cursul dimineţii. Ministerul polonez de Externe a condamnat incidentul ce survine înaintea sosirii unei delegaţii ruse, care va participa la o ceremonie în memoria generalului văzut ca un erou în Uniunea Sovietică. În Polonia el este, însă, considerat responsabil pentru eliminare Rezistenţei AK în regiunea Vilnius şi pentru deportarea a numeroşi membrii ai acesteia în lagăre de muncă.

La începutul anului, autorităţile de la Varşovia au propus Moscovei ca statuia să fie dată jos sau mutată în enclava rusă Kaliningrad, dar Rusia a refuzat. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: Ivan Cerniakovski sovietici polonia