x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelensky îi face „gunoaie” pe liderii ruși, după atentatul de la Moscova

Zelensky îi face „gunoaie” pe liderii ruși, după atentatul de la Moscova

25 Mar 2024   •   09:30
Zelensky îi face „gunoaie” pe liderii ruși, după atentatul de la Moscova
Sursa foto: Hepta

Organizația teroristă Statul Islamic (IS) a lansat pe rețelele de socializare înregistrări video cu imagini îngrozitoare filmate cu cu body-camerele purtate de atentatori în timpul masacrului de vineri seară, de la Moscova. IS a revendicat atacul, iar în clipurile difuzate se aud inclusiv membrii comandoului strigând „Dumnezeu este cel mai mare”. Asta nu a scutit Ucraina de acuzații din partea conducerii ruse.

În declarația sa de sâmbătă seară, președintele ucrainean Volodimir Zelensky s-a arătat furios că țara sa a fost învinuită. El i-a numit „gunoaie” pe președintele Vladimir Putin și pe alți responsabili de la Moscova, pentru că a legat Kievul de atacul terorist, și a afirmat că un lider rus „mizerabil” este mai preocupat să arate spre Ucraina decât să-și apere propriii cetățeni. Zelensky a spus că, din contră, Rusia a trimis „sute de mii de teroriști ai săi” în Ucraina, care „ne ard orașele, tortureză și violează”.

În prima sa apariție de după atentat, când IS anunțase deja că se află la originea atentatului în care au fost omorâți cel puțin 133 de ruși, Vladimir Putin a mutat atenția spre Ucraina, spunând că persoanele suspecte, arestate de forțele ruse, încercau să fugă în Ucraina. Un responsabil informațiilor militare de la Kiev a comentat afirmația, spunând că fugarii ar trebui să fie ori proști, ori sinucigași, ca să facă așa ceva, încercând să treacă peste o linie a frontului plină de soldați ruși.

Scene de tortură, în arest

Pe rețelele de socializare au apărut videoclipuri cu presupușii teroriști în arest și la interogatoriu. Într-una dintre înregistrări, un agent forțează un suspect să-și mănânce propria ureche, pe care i-o tăiase. În alta, suspectul apare cu capul bandajat și plin de sânge.

Jurnaliștii BBC interpretează difuzarea acestor scene de tortură drept o încercare a serviciilor ruse de securitate de a arăta răspunsul lor dur după atentatele pe care nu au știut să le preîntâmpine.

 

×