x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

29 Sep 2009   •   00:00

29 septembrie 2009



KASIANOV, LA UN PAS DE AUDIERE
Un important martor în dosarul lui Mihail Hodorkovski urmează să fie audiat. Mihail Kasianov, şef al guvernului rus în perioada 2000-2004, şi-a dat acceptul pentru această procedură declarând: "Numele meu figurează pe lista martorilor citaţi de avocaţii apărării. Dacă tribunalul mă va convoca, mă voi prezenta şi voi răspunde la toate întrebările care îmi vor fi adresate", a spus Kasianov în contextul în care luni au început la Moscova audierile pentru al doilea proces al fostului patron al grupului petrolier Iukos. În 2005, Hodorkovski a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru escrocherie de mare amploare şi evaziune fiscală.

DESPRE ÎNCREDEREA ÎN DEMOCRAŢIE
Un sondaj de opinie dat publicităţii ieri relevă faptul că 60% dintre cetăţenii ruşi consideră că democraţia este importantă. În studiul său, Institutul Levada a descoperit că, în 23 de ţări ale lumii, încrederea în democraţie este de 90%, în timp ce în Rusia doar 67% din populaţie consideră că "este important sau suficient de important ca persoanele ale căror viziuni politice diferă de cele ale majorităţii să şi le poată exprima uşor, fără teama de a fi persecutaţi". Aproape jumătate din cetăţenii ruşi (48%) consideră că aceste persoane "pot să facă acest lucru destul de liber" în prezent în Rusia, scrie Mediafax, citând studiul sociologic. "Democraţia este percepută de cetăţenii fostei URSS într-o manieră specifică. Aceasta simbolizează, în viziunea lor, alături de libertatea de expresie, un nivel de trai ridicat, similar celui din ţările europene. Nu există un sistem de învăţământ naţional care să-i înveţe pe ruşi că democraţia înseamnă separaţia puterilor în stat şi o justiţie independentă", a declarat sociologul Denis Volkov. Sondajul a fost realizat pe un eşantion de 1.600 de persoane.

SARKOZY, LA JUDECATĂ
Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a fost acţionat în justiţie de fostul premier Dominique de Villepin pentru "încălcarea prezumţiei de nevinovaţie" în procesul Clearstream. Potrivit Agenţiei Francez Presse, care citează surse apropiate dosarului, Sarkozy, care dispune de imunitate până la sfârşitul mandatului, a stârnit furia avocaţilor lui Villepin, principala personalitate urmărită în procesul Clearstream, acuzându-l de vină în acest caz.

CENZURĂ CONFORM LEGII
Premierul Spaniei, Jose Rodriguez Zapatero, a cerut oficial Departamentului american de Stat să retragă de pe site-ul oficial al instituţiei o fotografie în care cele două fiice minore ale sale apăreau alături de Barack şi Michelle Obama. Potrivit ediţiei online a cotidianului Corriere della Sera, citat de Mediafax, fotografia - în care familia lui Zapatero a pozat, la Muzeul Metropolitan de Artă din New York, alături de Barack şi Michelle Obama - trebuia să fie una informală. În Spania, legea interzice publicarea fotografiilor cu minori.

CONSTANŢA - TRIESTE, STOP JOC
Croaţia a sistat toate activităţile legate de construcţia oleoductului Constanţa - Trieste, care are ca scop transportul de petrol provenind din zona Mării Caspice către Italia, transmite Mediafax, citând autorităţile de la Zagreb. Decizia a fost luată în iulie din cauza "lipsei de progres a proiectului", dar anunţul a fost făcut public la 28 septembrie.

ACCIDENT AVIATIC LÂNGĂ BUDAPESTA

Pilotul unui avion ultrauşor a murit luni, după ce aparatul său s-a prăbuşit în localitatea Dunakeszi, în apropiere de Budapesta. Potrivit Agenţiei MTI, citată de Mediafax, Erika Bajko, purtătorul de cuvânt al Autorităţii ungare pentru siguranţa aeriană, a declarat că avionul Apollo, care decolase la ora locală 18:30 (19:30 ora României), a căzut la 100-150 de metri de aeroport.

REACŢII ANTIIRANIENE
Statele Unite şi Rusia au reacţionat dur la testele balistice efectuate luni de autorităţile de la Teheran. Casa Albă consideră drept "acte provocatoare" testele cu rachete cu rază lungă de acţiune efectuate de Iran. Şi Rusia s-a declarat "preocupată" de ultimele încercări ale iranienilor de a-şi testa rachetele cu rază lungă de acţiune. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ieri că Teheranul ar trebui să dea dovadă de reţinere. "Aceste teste nu sunt interzise de acorduri internaţionale, dar, când au loc pe fondul situaţiei tensionate provocate de programul nuclear iranian, provoacă preocupare", a spus Lavrov.

×
Subiecte în articol: externe