x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe STIRILE ZILEI

STIRILE ZILEI

19 Noi 2004   •   00:00

20 NOIEMBRIE 2004

Lisabona - Aterizare cu emotii pentru Putin

Cinci persoane au fost ranite in timpul evacuarii celor aproape 300 de pasageri ai unui avion obligat sa aterizeze de urgenta pe aeroportul din Lisabona in urma unei defectiuni tehnice. Aparatul Airbus A 340/600 al companiei spaniole Iberia asigura legatura dintre Madrid si Mexico. La un moment dat, cabina pilotilor s-a umplut de fum, motiv pentru care avionul a aterizat de urgenta la Lisabona. Aeroportul orasului a fost inchis timp de patru ore. Ghinion pentru presedintele rus, Vladimir Putin, al carui avion facea o escala tehnica la Lisabona, in drum spre Santiago, unde are loc Forumul de Cooperare Economica Asia-Pacific. Liderul de la Kremlin a avut ceva emotii, dar pana la urma, cu o ora si jumatate intarziere, aeronava prezidentiala rusa a decolat in siguranta. (Lavinia Tudoran)

Se face lumina? - Misterul mortii lui Arafat, la nepot

De ce a murit liderul palestinian Yasser Arafat este intrebarea la care a primit raspunsul nepotul presedintelui defunct, Nasser al-Kidwa. Acesta urma sa ajunga ieri la Paris pentru a consulta dosarul medical al unchiului sau, noteaza Mediafax. Pana acum, mai multi responsabili ai Autoritatii Nationale Palestiniene au solicitat raportul medical referitor la cauzele mortii liderului palestinian, dar au fost refuzati de autoritatile franceze. Arafat a decedat la 11 noiembrie la un spital militar din Paris. Medicii nu au comunicat diagnosticul pacientului si nici cauzele mortii sale. (Lavinia Tudoran)

Chirac la Londra - Cam tarziu la cina

Presedintele francez, Jacques Chirac, a fost mereu in intarziere la intalnirile pe care le-a avut in timpul vizitei sale in Marea Britanie. Ultima "victima" a fost nimeni alta decat tocmai Regina Elisabeta a II-a. Ea l-a asteptat joi seara pe Chirac o jumatate de ora la dineul pe care, de altfel, l-a organizat in cinstea presedintelui francez. Bine macar ca Chirac si sotia sa, Bernadette, au sosit in cele din urma. Ei si-au cerut scuze, dar regina sigur nu va trece prea usor peste gestul nu tocmai diplomatic al lui Chirac. Mai ales ca, inainte de a veni la dineu, acesta l-a facut sa astepte si pe premierul Tony Blair vreo 20 de minute. Presa de la Londra nu a intarziat sa-l taxeze pe Chirac pentru lipsa de politete fata de gazde. Aceasta si in contextul in care liderul de la Paris a criticat in Marea Britanie, sustinator fervent al campaniei militare din Irak, razboiul declansat in 2003 de SUA si aliati. (Lavinia Tudoran)
×
Subiecte în articol: externe