x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strănepotul lui Geronimo, scandalizat de codul atribuit operaţiunii împotriva lui bin Laden

Strănepotul lui Geronimo, scandalizat de codul atribuit operaţiunii împotriva lui bin Laden

06 Mai 2011   •   08:51
Strănepotul lui Geronimo, scandalizat de codul atribuit operaţiunii împotriva lui bin Laden
164071-.jpgHarlyn Geronimo, strănepotul şefului apaş Geronimo, a protestat împotriva utilizării numelui de cod "Geronimo" pentru operaţiunea militară americană care l-a eliminat pe Osama bin Laden. Harlyn susţine că această codificare constituie "o insultă şi o eroare".

"Botezarea unei operaţiuni pentru eliminarea sau capturarea lui Osama bin Laden cu numele lui Geronimo constituie o deturnare a istoriei care este infamantă pentru un şef amerindian şi un mare spirit uman", s-a revoltat Harlyn Geronimo, fost combatant în Vietnam şi descendent al renumitului şef indian.

Harlyn Geronimo, al cărui tată a participat la debarcarea pe plaja Omaha în Normandia 1944, a cerut preşedintelui Barack Obama şi secretarului apărării Robert Gates să explice cum s-a putut da "o utilizare atât de nedemnă numelui străbunicului său". El a solicitat chiar ca numele Geronimo să fie şters din documentele oficiale care relatează operaţiunea în Pakistan.

Mai multe organizaţii indiene au avut o reacţie similară în ultimele zile, protestând împotriva utilizării de către militari a numelui şefului apaş pentru a desemna o operaţiune care viza eliminarea "unui terorist ce a ucis mii de oameni", relatează AFP.

Şeful apaş Geronimo a decedat în 1909, la vârsta de 90 de ani, în Fort Sill (statul Oklahoma). În schimbul promisiunii nerespectate de autorităţi că poporul său va putea să revină pe pământul natal, Geronimo s-a predat armatei SUA în 1886 şi a fost încarcerat ca prizonier de război timp de 20 de ani.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis geronimo