x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Strasbourg - Votul care nu schimbă nimic

Strasbourg - Votul care nu schimbă nimic

de Irina Cristea    |    16 Noi 2007   •   00:00
Strasbourg - Votul care nu schimbă nimic
Sursa foto: DOMINIQUE FAGET/

Rezoluţia comună a socialiştilor, liberalilor, ecologiştilor şi a grupării GUE/NGL, cu privire la libera circulaţie a persoanelor in spaţiul Uniunii Europene, a primit girul Parlamentului European. Documentul nu are insă puterea de a modifica legea italiană privind expulzările.


Rezoluţia comună a socialiştilor, liberalilor, ecologiştilor şi a grupării GUE/NGL, cu privire la libera circulaţie a persoanelor in spaţiul Uniunii Europene, a primit girul Parlamentului European. Documentul nu are insă puterea de a modifica legea italiană privind expulzările.

Cu 306 voturi pentru şi 186 impotrivă, Parlamentul European a votat un document privind libera circulaţie a persoanelor pe teritoriul Uniunii Europene, prin care işi exprimă poziţia faţă de decretul-lege adoptat de Italia.


FÃ...RÃ... PPE. Deşi iniţial trebuia să reprezinte poziţia intregului Legislativ, textul asupra căruia s-a convenit a fost propus doar de socialişti, liberali, ecologişti şi membrii grupării GUE/NGL (stănga unită europeană şi stănga ecologistă nordică), fără a avea şi girul popularilor europeni (PPE), cel mai mare partid din Parlamentul European. Â

Deşi nu are puterea de a influenţa decretul-lege al Guvernului Prodi şi nici expulzarea de pe teritoriul Italiei a cetăţenilor comunitari, rezoluţia reafirmă valoarea libertăţii de circulaţie a persoanelor ca principiu fundamental al UE, parte constitutivă a cetăţeniei europene şi element fundamental al pieţei interne.

In text sunt reluate condiţiile in care un stat membru poate expulza cetăţeni ai UE, subliniindu-se că măsura este permisă doar din raţiuni de ordine publică, securitate publică şi/sau sănătate publică. "Orice astfel de măsură trebuie să fie proporţională şi fondată exclusiv pe comportamentul personal al individului şi in nici un caz pe motivele de prevenţie generală, iar decizia de expulzare este individuală şi trebuie să existe proceduri judiciare şi administrative de atac a acestei decizii", se mai arată in textul rezoluţiei.

Europarlamentarii au reluat şi teza potrivit căreia expulzările colective nu sunt permise şi au subliniat pericolul căderii in capcana rasismului şi a xenofobiei.

"Am votat această rezoluţie, deşi atinge doar parţial scopul pentru care eu cred că trebuia elaborată", este de părere vicepreşedintele PPE, Marian Jean Marinescu. El consideră că in text trebuiau susţinuţi mai clar cetăţenii europeni rezidenţi in alte state decăt cel de origine şi, implicit, romănii aflaţi legal in Italia şi care respectă legile italiene.


ROMII. Dincolo de a-şi exprima opinia despre situaţia dintre Italia şi Romănia in contextul libertăţii persoanei de a circula in spaţiul comunitar, parlamentarii europeni au şi ambiţia de a atrage din nou atenţia asupra problemelor cu care se confruntă etnia romă in Uniunea Europeană.

"Considerăm că protecţia drepturilor minorităţii rome, precum şi integrarea acesteia reprezintă o provocare serioasă pentru Uniune. Cerem CE să ia măsuri şi să urmărească o strategie de ansamblu pentru asimilarea romilor in societate. Nu in ultimul rănd, se poate face apel la fondurile structurale şi la fondurile pentru integrare pentru a susţine autorităţile naţionale care se confruntă cu probleme in acest sens", arată parlamentarii europeni.

Implicaţii

Rezoluţia adoptată de Legislativul Uniunii Europene nu are puterea de a influenţa poziţia Italiei şi legislaţia privind expulzările, recent intrată in vigoare. Odată votat şi publicat ca atare, documentul urmează un traseu prestabilit. Preşedintele Parlamentului European il aduce la cunoştinţă Comisiei Europene, Consiliului de Miniştri şi statelor membre, la nivel de Guvern şi Parlament. Rezoluţia are un caracter strict de recomandare către Comisia Europeană. Este nevoie de o directivă din partea Executivului UE pentru ca o lege precum cea adoptată de Italia să fie afectată.

×
Subiecte în articol: externe