x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Stratfor: SUA încurajează o alianţă strategică între Polonia şi România

Stratfor: SUA încurajează o alianţă strategică între Polonia şi România

04 Iun 2014   •   18:38

Preşedintele SUA, Barack Obama, a anunţat la Varşovia că intenţionează să aloce un miliard de dolari pentru desfăşurarea unor noi forţe militare în Europa de Est. O interesantă analiză publicată de Strafor subliniază avantajele pe care sprijinul Statelor Unite şi o alianţă mai strânsă între România şi Polonia le-ar aduce stabilităţii şi prosperităţii din regiune.

Potrivit analizei Stratfor, SUA sunt interesate acum să încurajeze politica Poloniei care a manifestat în ultima vreme cele mai vii reacţii faţă de agresivitatea Rusiei. În opinia Stratfor, România ar putea deveni un aliat-cheie al Poloniei, căci spre deosebire de alte ţări din regiune, această ţară are la rândul ei mari temeri legate de politica Rusiei şi de influenţa negativă pe care ar putea-o exercita asupra Republicii Moldova.

Potrivit aceleiaşi analize, importanţa României derivă şi din incapacitatea celorlalte ţări din regiune de a se desprinde de legăturile lor prea mari cu Rusia. Cehia, de pildă, a respins recent planul Poloniei privind o centrală comună pentru importul de gaze din Rusia, iar Bulgaria este prinsă oricum în proiectul South Stream. Ungaria este privită de americani cu neîncredere, aşa încât poziţia României devine esenţială pentru închegarea unei alianţe, care să atragă încetul cu încetul şi celelalte state din vecinătate. În sfârşit, analiza citată arată că SUA sunt cu atât mai preocupate să se implice şi să stimuleze crearea unor alianţe în estul Europei cu cât Germania manifestă “un calm neliniştitor”.

“Criza din Ucraina şi tacticile agresive ale Rusiei din acest caz au deschis uşa pentru o mai mare cooperare între ţările de la Marea Baltică la Marea Neagră, în special pe probleme de aparare şi de energie.

În cazul în care Polonia şi România, cele mai mari ţări din regiune, decid să creeze o structură de alianţă mai puternică, alte ţări mai mici din regiune s-ar putea alătura. Turcia, un alt actor semnificativ în regiunea Mării Negre, ar putea fi un jucător-cheie în această potenţială alianţă.

Investiţii străine substanţiale în domeniile energiei şi apărării ar fi necesare pentru ca orice alianţă să funcţioneze. Ca urmare, Statele Unite vor trebui să joace un rol important în dezvoltarea unei alianţe de coeziune în regiune”, susţine analiza citată.

Analiza atinge însă şi aspecte mai controversate legate de ţara noastră. În primul rând, vecinii: o Ucraina instabilă, o Moldovă cu potenţial exploziv şi Ungaria, pe care România nu se poate baza. În al doilea rând, exploatarea gazelor de şist. Analiştii Stratfor dau exemplul Poloniei, unde “mai multe companii au abandonat prospecţiunile din cauza incertitudinilor legate de legislaţie”. Americanii spun că aceasta ar putea fi o lecţie pentru ţara noastră: “Şi în România, cadrul legal instabil împiedică adeseori investiţiile în această ţară, iar Bucureştiul mai are mult până să devină un partener mai serios pentru investitorii străini”.

“Promisiunea făcută la 21 mai de către vicepreşedintele american Joe Biden, că Statele Unite vor ajuta România să-şi dezvolte sectorul energetic, este un semnal că la Casa Albă există interes pentru a acorda asistenţă ţărilor din zona Central şi Est Europeană în această privinţă, dar trebuie să şi urmeze acţiuni concrete”, ,mai scriu cei de la Stratfor. (I.D)


×
Subiecte în articol: agentia stratfor stratfor Polonia