x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA anunță realizarea cu succes a primului test cu o rachetă hipersonică

SUA anunță realizarea cu succes a primului test cu o rachetă hipersonică

17 Mai 2022   •   10:07
SUA anunță realizarea cu succes a primului test cu o rachetă hipersonică
Sursa foto: Hepta

Forţele aeriene ale SUA au anunțat realizarea cu succes a unui test cu rachetă hipersonică. Aceasta a depășit de cinci ori viteza sunetului, scrie Reuters.

Testul a fost efectuat sâmbătă la baza Edwards, în statul California. 

Este vorba despre un bombardier supersonic 'B-52 Stratofortress', fabricat de Boeing, care a reuşit să lanseze o rachetă hipersonică 'AGM-183 ARRW' , concepută să atingă o viteză de peste 24.695 km/oră.
Propulsorul ARRW s-a aprins şi a ars o durată de timp stabilită dinainte, conferind rachetei o viteză de cinci ori mai mari decât viteza sunetului.

Testul este primul anunțat de Statele Unite, potrivit locotenent-colonelului Michael Jungquist, care conduce unul dintre aceste programe.
"Echipa noastră foarte calificată a făcut istorie cu aceasta primă armă hipersonică lansată din aer. Facem tot ce putem pentru a pregăti această armă revoluţionară pentru câmpul de luptă cât mai curând posibil", a explicat acesta.

În contextul războiului din Ucraina, Rusia, China și SUA și-au accelerat eforturile de dezvoltare a unor rachete hipersonice, care pot atinge viteze foarte mari, ceea ce le face greu de doborât și pot transporta ogive nucleare. 

De asemenea, Australia, SUA şi Marea Britanie, membre ale alianţei de securitate AUKUS, au anunţat în luna aprilie că vor coopera pentru dezvoltarea armelor hipersonice,  fapt care îngrijorează China.

Washingtonul a anunțat China ar fi testat o rachetă hipersonică cu capacitate în luna august 2021, dar Beijingul a negat. 

 

×
Subiecte în articol: sua racheta hipersonica