x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Compromis în Congres privind armele de foc

SUA: Compromis în Congres privind armele de foc

10 Apr 2013   •   17:49
SUA: Compromis în Congres privind armele de foc

Democraţii şi republicanii americani au ajuns la un compromis privind extinderea verificării antecedentelor celor care doresc să achiziţioneze arme de foc, măsură promovată de preşedintele Barack Obama, a confirmat o sursă democrată pentru AFP miercuri, cu o zi înainte de primul vot în Senat pe acest subiect, informează agerpres.ro.

Textul elaborat de negociatorii democraţi şi republicani, care va fi depus la Senat, prevede verificarea obligatorie a antecedentelor juridice şi psihiatrice ale cumpărătorilor pentru toate vânzările de arme "comerciale", potrivit site-ului Politico.

Termenul include miile de târguri specializate, care au devenit una din principalele căi de achiziţie a armelor în SUA.

În prezent, aceste verificări nu sunt obligatorii la nivel naţional decât în cazul vânzătorilor profesionişti. Târgurile, vânzările ocazionale pe internet sau de la persoană la persoană nu intră sub incidenţa legislaţiei actuale, cu excepţia câtorva state americane, care şi-au implementat propriile legi.

Compromisul nu se referă, însă, la transferurile de arme între prieteni sau în cadrul unei familii.

Senatorii Joe Manchin şi Pat Toomey îşi vor prezenta proiectul la ora locală 11.00 (15.00 GMT), în cadrul unei conferinţe de presă.

Numeroase sondaje indică faptul că nouă americani din zece sunt favorabili generalizării acestor controale. Însă în Senat, care urmează să voteze începând de joi asupra acestor proiecte de reformă, numeroşi republicani au ameninţat cu blocarea lor, invocând cel de-al doilea amendament din Constituţia americană, care garantează fiecărui cetăţean dreptul de a deţine o armă pentru a se apăra.

Anunţul unui compromis ar putea facilita însă obţinerea sprijinului unora dintre republicani.

Barack Obama a anunţat o serie de măsuri la o lună după atacul armat de la şcoala Sandy Hook din Newtown (Connecticut, nord-est) la 14 decembrie, unde 20 de elevi şi 6 adulţi au fost ucişi de un tânăr înarmat cu arme semiautomate. 

×
Subiecte în articol: arme de foc sua arme