x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA au decis creşterea sprijinului militar pentru Polonia şi ţările baltice

SUA au decis creşterea sprijinului militar pentru Polonia şi ţările baltice

de Agerpres    |    05 Mar 2014   •   18:53
SUA au decis creşterea sprijinului militar pentru Polonia şi ţările baltice

SUA au decis să intensifice antrenamentele aeriene comune cu Polonia şi să-şi sporească participarea la protejarea spaţiului aerian al ţărilor baltice, a anunţat miercuri ministrul american al apărării, Chuck Hagel, relatează AFP.

Washingtonul vizează prin aceste măsuri să dea asigurări în materie de securitate aliaţilor est-europeni ai SUA din cadrul NATO, care sunt preocupaţi de consecinţele acţiunilor militare ruse în Ucraina asupra securităţii lor, notează AFP.

Şeful Statului Major interarme american, generalul Martin Dempsey, i-a telefonat miercuri dimineaţa omologului rus Valeri Gherasimov şi i-a cerut să "continue să manifeste reţinere în următoarele zile pentru a lăsa loc găsirii unei soluţii diplomatice".

"În această dimineaţă, Ministerul Apărării ia măsuri pentru a ne susţine aliaţii, între care intensificarea exerciţiilor comune cu detaşamentul nostru aerian în Polonia şi sporirea participării la misiunea de poliţie a aerului desfăşurată de NATO în ţările baltice", a declarat şeful Pentagonului în faţa senatorilor din comisia forţelor armate.

Un detaşament militar american format din circa 10 oameni este staţionat la două baze aeriene din Polonia în vederea realizării de exerciţii aeriene comune între forţele americane şi poloneze. Pe de altă parte, în condiţiile în care protecţia spaţiului aerian al Lituaniei, Letoniei şi Estoniei este asigurată de 10 ani prin rotaţie de către NATO, una dintre ţările membre asigură această protecţie cu avioane de vânătoare trimise în ţările baltice pe o durată de patru luni, după care îi succede un alt stat membru. De la 1 ianuarie, SUA au preluat această misiune.

×