x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, către teroriştii Al-Qaeda: Nu vă puneţi cu noi!

SUA, către teroriştii Al-Qaeda: Nu vă puneţi cu noi!

de Anca Aldea    |    04 Mai 2011   •   20:03

Succesorul, la conducerea reţelei teroriste Al-Qaeda, va deveni "noul ina­mic public numărul unu al Americii", a avertizat directorul Agenţiei Centrale americane de In­for­maţii (CIA), Leon Panetta.

Într-un interviu acordat unei televiziuni americane, Panetta a oferit publicului câteva nume. Unul dintre acestea este cel al egipteanului Ayman al-Zawahiri, mâna dreaptă a lui Ben Laden şi principalul purtător de cuvânt al reţelei. "Urcă foarte repede în clasament", a spus directorul CIA, afirmând că, deocamdată, Zawahiri, unul dintre pilonii grupului Jihadul Islamic Egiptean, este preocupat de propria securitate.

Panetta nu a exclus însă faptul că americanii îl urmăresc şi au în vedere să-l elimine pe Zawahiri chiar şi înainte de a fi numit la conducerea Al-Qaeda. "Indiferent cine va fi cel care îi va lua locul lui Ben Laden, el va fi numărul unu pe lista noastră", a promis directorul CIA.

Anunţul Agenţiei Centrale de Informaţii a fost făcut după ce Biroul Federal de Investigaţii (FBI) a actualizat lista sa cu "teroriştii cei mai căutaţi" din lume, clasament în fruntea căruia se afla Ossama ben Laden. Pe site-ul FBI, fotografia liderului Al-Qaeda a fost acoperită cu o bandă roşie pe care scrie "decedat". Într-un comunicat de presă dat publicităţii la câteva ore după uciderea teroristului, în Pakistan, FBI a ţinut să precizeze că "profesioniştii din domeniul informaţiilor secrete şi comba­te­rii terorismului" merită recunoştinţa lumii pentru că "au lucrat fără întrerupere pentru a ajunge la această zi", în care cel mai căutat terorist din lume a fost eliminat definitiv.

Până la numirea noului lider al reţelei poate că mai avem de aşteptat, deşi pe internet circulă, de ceve vreme, o listă cu potenţiali con­du­cători. Unii dintre aceştia susţin că Ayman al-Zawahiri nu reprezintă tocmai cea mai bună soluţie, de­oarece el "nu întruneşte unanimita­tea" de voturi pentru a conduce Al-Qaeda. Analiştii occidentali cred că este destul de dificil pentru a găsi o persoană care să îi succeadă lui Ben Laden, iar saudiţii din cadrul reţelei nu vor accepta niciodată să urmeze ordinele lui Zawahiri.

×
Subiecte în articol: osama bin laden ucis