x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA cere Ucrainei să înceapă reformele economice. Americanii sunt pregătite să încurajeze investițiile acestora

SUA cere Ucrainei să înceapă reformele economice. Americanii sunt pregătite să încurajeze investițiile acestora

27 Sep 2014   •   21:26
SUA cere Ucrainei să înceapă reformele economice. Americanii sunt pregătite să încurajeze investițiile acestora

Statele Unite sunt pregătite să încurajeze investițiile în Ucraina, dar aceasta din urmă trebuie mai întâi să înceapă un proces dificil de reforme economice, a declarat sâmbătă la Kiev secretarul american pentru comerț, Penny Pritzker, transmite AFP.

'Ucraina se află în fața unor importante provocări economice', a indicat oficialul american în fața presei după întrevederea cu președintele Petro Poroșenko, cel care a anunțat joi o serie de reforme economice și sociale menite să modernizeze Ucraina, astfel încât această țară să-și poată depune în anul 2020 candidatura pentru admiterea în Uniunea Europeană.

'Aceste măsuri vor fi dificile, dar ele pot schimba soarta țării dumneavoastră', și-a încurajat doamna Pritzker gazdele, amintind că economia ucraineană este marcată de birocrație, corupție și ineficiență, trăsături moștenite din perioada sovietică.

Ea însăși de origine ucraineană, Penny Pritzker a evocat ajutorul american oferit Europei prin planul Marshall după cel de-al Doilea Război Mondial. Acest plan 'prevedea adoptarea a numeroase reforme al căror scop era deschiderea economiilor europene pentru investițiile străine și chiar acesta este obiectul discuțiilor noastre', a explicat ea.

După ce i-a felicitat pe liderii ucraineni pentru 'viziunea lor ambițioasă', secretarul american pentru comerț le-a atras atenția că 'măsuri concrete' sunt necesare 'imediat'. Odată ce reformele vor fi demarate, Washingtonul va contribui la informarea mediului de afaceri cu privire la oportunitățile oferite de Ucraina 'pentru a orienta sectorul privat american înspre piața acestei țări', a promis ea în final.

Premierul ucrainean Arseni Iațeniuk a recunoscut recent că guvernul său nu a avansat aproape deloc în lupta împotriva corupției, dar a pus această situație pe seama diferendelor cu Moscova și a conflictului cu separatiștii proruși. 

×