x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA îngrijorată de înarmarea nucleară a Chinei: Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice

SUA îngrijorată de înarmarea nucleară a Chinei: Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice

21 Noi 2021   •   18:30
SUA îngrijorată de înarmarea nucleară a Chinei: Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice

Statele Unite sunt îngrijorate din cauza dezvoltării nucleare a Chinei. Acest lucru reprezintă „una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice pe care le-a experimentat vreodată lumea”.

China a devenit prima naţiune care a lansat un avion hipersonic pe 27 iunie, un vehicul manevrabil care se deplasează cu o viteză de peste cinci mai mare decât cea a sunetului, relatează Financial Times.

Avionul a fost propulsat de o rachetă care poate zbura deasupra Polului Sud, evitând apărarea antirachetă a SUA, care se concentrează pe Polul Nord. Această traiectorie oferă chinezilor o nouă modalitate de a lovi potenţialele ţine din America.

Testul scoate din nou în evidență capacitatea nucleară în creştere a Chinei, fapt care declanşează multiple semne de alarmă la Washington. La începutul acestei luni, Pentagonul a declarat că forţa nucleară a acesteia va creşte de patru ori, ajungând la 1.000 de focoase până în 2030.

În ultimele două decenii, China a uimit Washingtonul cu ritmul neobosit al formării sale militare convenţionale, variind de la avioane de luptă şi bombardiere până la submarine şi nave de război. Marina sa este acum de departe cea mai puternică din lume.

Dar combinaţia dintre testul hipersonic şi avertismenul focosului a concentrat acum atenţia asupra unei posibile schimbări dramatice în agenda nucleară a Beijingului.

Liderii militari din Washington se confruntă cu două întrebări critice. După decenii de creştere a forţelor sale nucleare, China trece la o abordare mai puţin defensivă. Are această strategie potenţialul de a modifica semnificativ echilibrul de putere în Asia de Est? Şi ar putea acest lucru să permită Chinei să câştige un conflict cu SUA asupra Taiwanului prin neutralizarea ameninţării armelor nucleare americane?

Generalul Mark Milley a descris testul, care a fost raportat pentru prima dată de Financial Times, ca fiind foarte aproape de un „moment Sputnik”, referidu-se la introducerea de către Uniunea Sovietică a unui satelit în spaţiu în 1957.

„Asistăm la una dintre cele mai mari schimbări ale puterii geostrategice pe care le-a experimentat vreodată lumea”, spune Milley.

„Această situaţie ia naştere alături de o schimbare fundamentală a caracterului războiului.Trebuie să acţionăm de urgenţă pentru a dezvolta capacităţile în toate domeniile, terestre, maritime, aeriene, spaţiale, cibernetice şi nucleare. Trebuie să acţionăm acum, altfel riscăm să ne condamnăm generaţiile viitoare la eşec”, explică generalul

Amiralul Charles Richard, conducătorul forţelor nucleare americane în calitate de şef al Comandamentului Strategic, a spus în august că extinderea nucleară a Chinei este cu totul neaşteptată şi îngrijorătoare. Generalul John Hyten a declarat: „Toate armele hipersonice pe care le construiesc sunt concepute pentru SUA. Trebuie să luăm extrem de serios această situaţie”.

Ca răspuns la declaraţiile Pentagonului, Ambasada China a acuzat SUA că a cheltuit trilioane de dolari pentru a-şi moderniza propriul arsenal nuclear. „Lumea va decide cine este cu adevărat responsabil de această nebunie nucleară”.

Mediafax

×
Subiecte în articol: sua China razboi inarmare nucleară