x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA înlocuiesc ciocanul cu bisturiul

SUA înlocuiesc ciocanul cu bisturiul

de Irina Cristea    |    15 Aug 2010   •   00:00

Operaţiunile secrete şi misiunile de spionaj au devenit arma principală a Pentagonului.



"Pentagonul începe să semene tot mai mult cu Agenţia Centrală de Informaţii (CIA)", scrie publicaţia The New York Times într-o analiză privind mijloacele de combatere a terorismului valabile în "epoca Obama". Potrivit sursei citate, administraţia americană şi aliaţii săi europeni şi-au intensificat operaţiunile secrete, acest tip de intervenţii devenind principala armă în lupta împotriva terorismului internaţional.

În peste 10 ţări, de la deşerturile nord-africane, munţii din Pakistan sau fostele republici sovietice afectate de tensiuni etnice şi religioase, Statele Unite şi-au sporit operaţiunile militare sau informative folosind avioane fără pilot şi echipe de comando, plătind spioni şi antrenând agenţi locali să îi urmărească pe terorişti.

Casa Albă a intensificat atacurile cu avioane fără pilot în Pakistan, a aprobat raiduri împotriva membrilor al-Qaeda din Somalia şi a lansat operaţiuni clandestine în Kenya. Administraţia de la Washington a colaborat şi cu aliaţii europeni pentru a lichida grupări teroriste în Africa de Nord, eforturile incluzând şi un atac recent al militarilor francezi în Algeria.

"Totuşi, aproape nici o astfel de operaţiune a Statelor Unite nu a fost recunoscută public. Spre deosebire de suplimentarea efectivelor din Afganistan, care a fost decisă după luni de dezbateri publice, campania militară a Statelor Unite în Yemen a început în decembrie 2009 fără nici un anunţ prealabil şi nu a fost niciodată confirmată oficial", se arată în analiza NYT.

Publicaţia americană inventariază şi principalele riscuri presupuse de această nouă tactică: intensificarea unei atitudini antiamericane la nivel extern, lipsa unor diferenţe clare între militari şi spioni, care sporeşte riscul ca trupele să fie lipsite de protecţia prevăzută de Convenţia de la Geneva, o slăbire a sistemului de monitorizare prin care Congresul previne abuzurile agenţilor secreţi şi o colaborare cu lideri străini autoritari, a căror loialitate este de multe ori discutabilă.

Consilierul lui Obama pentru lupta antiteroristă, John O. Brennan, declara că, în loc de "ciocan", Statele Unite se vor baza pe "bisturiu". Iar terenul de testare a acestei abordări este Yemenul, în special după atentatul eşuat de la bordul unei curse transatlantice, comis la 25 decembrie 2009 de un nigerian având legături cu "filiala yemenită" a reţelei al-Qaeda.

×
Subiecte în articol: externe