x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA intervine în exporturile de cereale ucrainene: Planul B implică transportul rutier, feroviar și fluvial

SUA intervine în exporturile de cereale ucrainene: Planul B implică transportul rutier, feroviar și fluvial

25 Iul 2022   •   17:40
SUA intervine în exporturile de cereale ucrainene: Planul B implică transportul rutier, feroviar și fluvial
Sursa foto: Unsplash.com

SUA lucrează cu Ucraina la un "plan B" pentru exporturile de cereale, în urma atacului Rusiei asupra portului Odesa, potrivit administratorului Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Samantha Power, citată de CNN.

"Planul B implică transportul rutier, feroviar și fluvial, trimiterea de barje și ajustarea sistemelor feroviare astfel încât să fie mai bine aliniate cu cele din Europa pentru ca exporturile să poată ieși mai repede", a spus aceasta într-un interviu acordat duminică la Nairobi, Kenya, după ce a vizitat săptămâna trecută zonele afectate de secetă din Kenya și Somalia.

"Am făcut planul pentru că nu ai cum să ai încredere în nimic din ceea ce spune Vladimir Putin", a continuat ea.

Power a subliniat că, în ciuda securității oferite de un plan de contingență, "nu există niciun substitut pentru ca Putin să permită ca blocada să se încheie și ca cerealele să fie trimise în cel mai eficient mod posibil".

Rusia și Ucraina au semnat, vineri, la Istanbul un acord care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, după luni de negocieri dure, cu medierea Turciei și ONU.

Cu toate acestea, doar o zi mai târziu, Rusia a atacat cu rachete portul Odesa, unde au fost depozitate stocuri vitale de cereale.

Mai mult de jumătate din importurile de grâu ale Somaliei provin din Ucraina, a declarat Power, adăugând că 20 de milioane de tone de grâu și porumb sunt încă blocate în portul Odesa. Ea speră ca acordul privind cerealele "să rămână cumva în vigoare", în ciuda demersului Rusiei de a "întoarce imediat spatele" prin bombardarea portului.

Asigurarea aprovizionării cu cereale va contribui la scăderea prețurilor.

"Chiar și spectrul ca acest acord să funcționeze și să fie aplicat și ca cerealele să părăsească portul a făcut ca prețurile să scadă, chiar și într-o perioadă de 24 de ore", a spus ea. "Așadar, o ofertă mai mare cu aceeași cerere va însemna prețuri mai mici".

Săptămâna trecută, SUA au anunțat acordarea unei sume suplimentare de 1,3 miliarde de dolari pentru asistență umanitară în Cornul Africii, în contextul unei secete fără precedent în Etiopia, Kenya și Somalia.

Power a făcut apel la țările care joacă "roluri de lider în sistemul internațional, așa cum aspiră în mod clar Republica Populară Chineză", să "sape mai adânc" pentru a împiedica criza alimentară "să devină o catastrofă".

×
Subiecte în articol: sua ucraina cereale