x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA așteaptă încetarea focului în Gaza, cât mai curând posibil

SUA așteaptă încetarea focului în Gaza, cât mai curând posibil

de Redacția Jurnalul    |    03 Iun 2024   •   09:45
SUA așteaptă încetarea focului în Gaza, cât mai curând posibil
Sursa foto: Hepta

Statele Unite se așteaptă ca Israelul să accepte propunerea de încetare a focului, dacă Hamas o va face, a declarat un înalt oficial al Casei Albe, citat de BBC.

Planul în trei părți prezentat săptămâna trecută de președintele Joe Biden ar urma să prevadă, în prima fază, o încetare a ostilităților în Gaza timp de șase săptămâni, dar și un „val” de ajutor umanitar, precum și un schimb al unor ostatici cu prizonieri palestinieni înainte de a se pune capăt definitiv războiului.

Cu toate acestea, propunerea a întâmpinat o opoziție vocală din partea unor membri ai guvernului israelian.

Negocierile au loc în timp ce luptele continuă în Rafah, care a fost supus unor intense atacuri aeriene israeliene în weekend.

Duminică, în cadrul unui interviu acordat postului ABC News, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că SUA au „toate așteptările” ca Israelul să „spună da” la acordul de încetare a focului propus, dacă Hamas acceptă.

„Așteptăm un răspuns oficial din partea Hamas”, a spus el, adăugând că SUA speră ca ambele părți să fie de acord să înceapă prima fază a planului „cât mai curând posibil”.

Tot duminică, secretarul de stat american Antony Blinken a avut convorbiri telefonice cu reprezentanți ai Israelului pentru a face lobby pentru acest acord.

Blinken „a lăudat Israelul pentru propunere”, subliniind că Hamas ar trebui să accepte acordul „fără întârziere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: negocieri incetare foc gaza