x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA, nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina

SUA, nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    20 Mai 2023   •   08:20
SUA, nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina
Sursa foto: Hepta

Biden va anunța un nou pachet de ajutor militar de 375 milioane de dolari pentru Ucraina, inclusiv muniție. Washingtonul a dat, de asemenea, „semnalul pozitiv” că va permite altor ţări să furnizeze Ucrainei avioanele F-16 pe care le cere insistent pentru a contracara invazia rusă.

Președintele american Joe Biden va anunța un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina în timp ce se va afla la Hiroshima, în Japonia, unde participă la summitul G7 2023 al liderilor mondiali, a declarat vineri un oficial american citat de Reuters.

Oficialul, care a vorbit sub protecția anonimatului, a declarat că pachetul va include artilerie, muniție și lansatoare de rachete HIMARS.

Conform Politico, anunțul va fi făcut după o întâlnire cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care va avea loc la sfârșitul acestui weekend, la G7 din Japonia.

Anunțul vine în contextul în care președintele SUA a semnalat că va da undă verde transferului de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina, spunându-le omologilor săi din G7, în cursul nopții, că va sprijini un efort internațional comun de pregătire a piloților ucraineni pe aceste avioane.

Aceste mișcări reprezintă o demonstrație puternică de sprijin pentru Kiev înaintea unei contraofensive așteptate, care, speră ucrainenii, va recuceri mai multe teritorii confiscate de Rusia. Moscova a bombardat Ucraina cu rachete în ultimele săptămâni, dar Kievul a reușit să contracareze atacurile cu ajutorul apărării aeriene occidentale recent primite, cum ar fi sistemul de rachete Patriot.

Țări care au pilotat F-16 timp de decenii, precum Belgia, Danemarca și Olanda, au anunțat că vor participa la programul de antrenament, în timp ce Norvegia se gândește, de asemenea, să dea o mână de ajutor.

Toate țările NATO se află în proces de tranziție la F-35 și și-au vândut F-16 mai vechi unor țări terțe, precum România, care doresc cu disperare să se modernizeze față de avioanele din epoca sovietică, scrie Politico.

(sursa: Mediafax)

×