x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA refuză să ridice sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul exporturilor de cereale din Ucraina

SUA refuză să ridice sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul exporturilor de cereale din Ucraina

27 Mai 2022   •   11:50
SUA refuză să ridice sancțiunile împotriva Rusiei în schimbul exporturilor de cereale din Ucraina

SUA respinge cerința Rusiei de a ridica sancțiunile economice în schimbul deblocării exporturilor de cereale ale Ucrainei, scrie dpa. Cele două părți se acuză reciproc de criza alimentară care va afecta Africa și Orientul Mijlociu.

Forțele ruse au blocat accesul Ucrainei la Marea Neagră, fapt care împiedică livrările de cereale ale acestei țări în Africa și Orientul Mijlociu, ceea ce va genera o criză alimentară gravă. 

Administrația Biden a respins oferta președintelui Vladimir Putin de a renunța la sancțiunile internaționale impuse Rusiei în schimbul creării unui culoar umanitar pentru a permite navelor să exporte cerealele din Ucraina.

Liderul de la Kremlin a discutat cu premierul italian Mario Draghi despre eliberarea unor nave cu alimente și îngrășăminte doar cu condiţia încetării "restricţiilor, motivate politic, impuse de Occident". Totodată, mai mulți oficiali ruși, printre care Dmitri Medvedev și Dmitri Peskov, spuseseră anterior același lucru. 

Însă SUA au respins categoric oferta. 
"Nu încape discuţie. Asta face Rusia", a spus purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, are a cerut Moscovei să oprească imediat invazia din Ucraina. "Este vorba de Rusia, care blochează activ exportul de alimente din porturile ucrainene şi sporeşte foametea în lume. Este vina lor", a insistat aceasta.

ONU și alte  organizații internaționale au cerut Rusiei să permită exporturile de cereale din Ucraina dar Moscova a pus condiția ridicării sancțiunilor internaționale, impuse de statele occidentale în contextul invaziei din Ucraina. De partea cealaltă, țările vestice acuză Rusia de șantaj și afirmă că nu renunță la restricții până  când nu se va opri războiul.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acuzat Ucraina de lipsă  de realism că nu acceptă cererile Rusiei, de renunțare la regiunea Donbas și la Crimeea, aflate sub controlul forțelor ruse. Dar Volodimir Zelenski transmite că Ucraina nu va renunța la teritorii și va continua să lupte. 

Rusia şi Ucraina sunt mari exportatoare de cereale iar de livrările lor depinde securitatea alimentară globală.

×
Subiecte în articol: sua Rusia cereale sanctiuni