SUA au trimis experţi militari şi în probleme de securitate în Nigeria pentru a ajuta la căutarea celor peste 200 de eleve care au fost răpite luna recută din internatul în care se aflau de către gruparea islamistă Boko Haram.
Cele 223 de fete care erau cazate într-un internat din oraşul Chibook au fost răpite de gruparea Boko Haram, care în traducere aproximativă înseamnă "Educaţia occidentală este interzisă".
După trei săptămâni de la eveniment, preşedintele SUA, Barack Obama şi secretarul de stat John Kerry au decis trimiterea unei echipe de căutare, o mişcare aprobată de preşedintele nigerian Goodluck Jonathan.
"Am trimis deja o echipă în Nigeria. O combinaţie de militari, oameni ai legii şi reprezentanţi ai altor agenţii care vor încerca să identifice locul în care fetele sunt ţinute.
Obama a spus că răpirile sunt "cutremurătoare" şi a denunţat gruparea Boko Haram drept "una dintre cele mai rele organizaţii teroriste, care ucide fără milă oameni de ani buni".
Obama a adăugat că speră ca gestul SUA să mobilizeze comunitatea internaţională împotriva "unei organizaţii responsabile de o astfel de crimă oribilă".
Preşedintele SUA a fost completat de secretarul de stat american John Kerry, alfat în prezent într-un turneu în Africa.
"Răpirea a sute de copii de către Boko Haram este o crimă făcută de oameni fără conştiinţă şi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a ajuta guvernul nigerian să aducă aceste tinere fete înapoi în casele lor, precum şi să îi aducă pe cei vinovaţi în faţa justiţiei. Responsabilitatea noastră şi a lumii este să ne împotrivim acestei forme de nihilism", a spus Kerry.
Anunţul SUA vine la câteva zile după ce liderul Boko Haram, Abubakar Shekau, a anunţat că va vinde fetele în concordanţă cu "poruncile lui Dumnezeu".
Ieficienţa armatei nigeriene în recuperarea fetelor a dus la proteste de stradă în Nigeria, cerându-se demisia guvernului.
Boko Haram este responsabilă pentru uciderea a mii de oameni, în ultimii ani, în încercarea de a crea un stat islamist în nordul Nigeriei.