x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA şi Cuba îşi vor redeschide ambasadele, după 54 de ani

SUA şi Cuba îşi vor redeschide ambasadele, după 54 de ani

01 Iul 2015   •   19:06
SUA şi Cuba îşi vor redeschide ambasadele, după 54 de ani

Preşedintele american Barack Obama a anunţat miercuri oficial restabilirea relaţiilor diplomatice dintre SUA şi Cuba, după mai mult de jumătate de secol de tensiuni, subliniind că este vorba de o 'etapă istorică' şi de un 'nou capitol' în relaţiile americano-cubaneze, relatează Reuters şi AFP.

"SUA au acceptat oficial astăzi să restabilească relaţiile diplomatice cu Cuba", pentru ca fiecare din cele două ţări să-şi redeschidă ambasada de pe teritoriul celeilalte, a afirmat Obama de la Casa Albă.

"În urmă cu un an, ar fi putut părea imposibil că SUA îşi vor înălţa din nou steagul pe ambasada lor de la Havana", a declarat preşedintele american.

Obama a recunoscut că au existat 'diferenţe reale şi profunde' între SUA şi Cuba, printre care cele privind libertatea de exprimare, afirmând totodată că eforturile de a izola Cuba au avut efectul contrar.

În acelaşi timp, preşedintele american a dat asigurări că SUA vor semnala în continuare atunci când vor exista neînţelegeri cu Cuba privind unele valori, adăugând că angajamentul Washingtonului faţă de Havana va urmări promovarea democraţiei şi a drepturilor omului în insulă.

Liderul de la Casa Albă a mai anunţat că secretarul de stat american John Kerry va efectua o vizită în Cuba în această vară şi a făcut apel la Congresul american să ridice embargoul impus Cubei.

Pe de altă parte, potrivit Reuters, guvernul de la Havana a transmis că SUA ar trebui să permită ca baza militară de la Guantanamo să revină sub suveranitatea Cubei.

Statele Unite şi Cuba îşi vor redeschide pe 20 iulie ambasadele la Havana şi Washington, moment ce va marca reluarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări.

×
Subiecte în articol: barack obama raul castro