x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA și Iran se confruntă violent în Irak

SUA și Iran se confruntă violent în Irak

de Şerban Mihăilă    |    03 Ian 2020   •   09:29
SUA și Iran se confruntă violent în Irak
Sursa foto: François Lacasse

La 17 ani de la intervenția militară americană, care l-a înlăturat de la putere pe președintele irakian Saddam Hussein, Statele Unite și Iranul, cei doi principali sponsori ai guvernului de la Bagdad, au redeschis cu violență un vechi front de luptă din Orientul Mijlociu. Reamintind de tragicele incidente petrecute la misiunile diplomatice americane din Teheran și Benghazi, în 1979, respectiv în 2012, militanții pro-iranieni au asediat timp de o zi Ambasada SUA din Irak, după ce US Army ucisese 25 de insurgenți din milițiile susținute de Iran pe teritoriul irakian.  

 

Moartea unui contractor civil american, vinerea trecută, într-un atac cu rachete asupra unei baze militare irakiene, a fost de ajuns pentru a reaprinde conflictul care mocnește de ani de zile în Irak, între Washington și Teheran. SUA au afirmat că milițiile pro-iraniene - integrate în armata irakiană deoarece au luptat alături de puterea de la Bagdad contra jihadiștilor - sunt vinovate de atac și, la două zile după decesul cetățeanului american, au lansat raiduri aeriene asupra unor baze ale acestora din Irak, ucigând 25 de luptători. Marți și miercuri, mii de militanți pro-iranieni au asediat Ambasada SUA din Bagdad, determinând evacuarea ambasadorului american și a personalului misiunii diplomatice. Asediul asupra clădirii, una dintre cele mai mari și bine păzite misiuni diplomatice americane din lume, a început fără a întâmpina nicio rezistență din partea forțelor irakiene de securitate, însărcinate cu păzirea obiectivului aflat în „Zona Verde” a capitalei Irakului. Ploaia de pietre și cocteiluri Molotov a luat sfârșit doar atunci când liderii milițiilor pro-iraniene au ordonat acest lucru. Ei le-au cerut manifestanților să se retragă, spunând că obiectivul protestatarilor a fost atins, iar guvernul de la Bagdad și americanii au înțeles mesajul care le-a fost trimis. Concomitent, potrivit publicației „The Jerusalem Post”, un lider al milițiilor pro-iraniene a amenințat, ieri, cu atacuri similare asupra ambasadelor Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite, cei doi aliați ai americanilor. Atacul asupra Ambasadei SUA a fost organizat într-un moment în care executivul este tot mai contestat pe plan intern, din rațiuni de incompetență și corupție. În același timp, o serie de lideri pro-iranieni din Irak strâng semnături în parlament pentru a cere plecarea celor 5.200 de militari americani staționați pe teritoriul irakian.

 

Război deschis

„Vor plăti un preţ foarte mare! Acesta nu este un avertisment, este o ameninţare!”, a declarat președintele Donald Trump, referindu-se la liderii de la Teheran, pe care îi consideră adevărații organizatori ai asediului asupra Ambasadei SUA. Concomitent, 500 de soldați americani au fost trimiși în Kuweit, la granița cu Irakul. „Nu poți face nimic, Dacă ai fi logic, ceea ce nu este cazul, ai vedea că crimele voastre în Irak și în alte țări au determinat națiuni întregi să vă urască”, i-a răspuns lui Trump ayatolahul Khamenei, liderul suprem al Iranului. În aceste condiții, poziția guvernului de la Bagdad este extrem de volatilă, acesta fiind sponzorizat, în egală măsură, de SUA și de Iran, cei doi mari rivali din Orientul Mijlociu. În lupta contra grupării teroriste Stat Islamic, Bagdadul a avut nevoie de prezența militară americană. În același timp, executivul șiit a menținut în permanență legături strânse cu Teheranul. În acest triunghi politic și militar, SUA și Iranul se privesc cu mare suspiciune, fiecare parte căutând să-și extindă influența pe teritoriul irakian, în dauna celeilalte. În plus, mesajele contradictorii ale administrației Trump pe tema unei posibile retrageri americane și, implicit, a viitoarei implicări a SUA în regiune, au creat și mai multă confuzie la Bagdad.

 

Iranul va fi pe deplin responsabil de vieţile pierdute sau de pagubele provocate instalaţiilor noastre.”

Donald Trump

×