x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA: Un republican blochează un ajutor pentru victimele catastrofelor naturale

SUA: Un republican blochează un ajutor pentru victimele catastrofelor naturale

25 Mai 2019   •   11:30
SUA: Un republican blochează un ajutor pentru victimele catastrofelor naturale

Americanii victime ale catastrofelor naturale vor trebui să aştepte cel puţin până în iunie pentru ca în Congres să fie aprobat un ajutor foarte aşteptat de 19 miliarde de dolari care a fost blocat vineri de un singur vot republican, relatează AFP.

După săptămâni de negocieri şi amânări, acest text de compromis părea să fie definitiv aprobat vineri, apoi promulgat de preşedintele Donald Trump, datorită obţinerii unui rar acord în culise între liderii republicani, democraţi şi Casa Albă.

Adoptat joi în Senat, controlat de republicani, proiectul de lege a fost supus votului vineri în Camera Reprezentanţilor, aproape goală, vasta majoritate a parlamentarilor fiind plecaţi pentru o săptămână de vacanţă.

Democraţii, majoritari în camera inferioară, au propus adoptarea legii prin consens unanim, după cum era înţelegerea cu republicanii. Dar un congresman de Texas, Chip Roy, s-a opus iniţiativei şi a întârziat aprobarea textului cel puţin până la revenirea din vacanţa parlamentară, la 3 iunie.

"Dacă nu mă opun, Congresul va adopta o lege care mobilizează 19 miliarde de dolari luate de la contribuabili fără ca membrii Congresului să fie prezenţi", a declarat republicanul în sala de şedinţe.

Conservatorul a mai deplâns că negocierile au eliminat o solicitare a republicanilor de a include miliarde de dolari pentru acţiunea de-a lungul frontierei cu Mexicul, în special pentru primirea migranţilor.

Acest plan de ajutorare este destinat să finanţeze proiecte de dezvoltare, infrastructură, ajutor pentru zonele rurale, precum şi programe de prevenire pentru a se pregăti la impactul uraganelor, inundaţiilor şi incendiilor în regiuni recent lovite de asemenea catastrofe naturale, printre care teritoriul asociat Puerto Rico, California, Florida sau Texas, pe care îl reprezintă Chip Roy la Washington.

"Sabotarea în ultimul moment de către republicanii din Cameră a unei măsuri amplu susţinute" de cele două partide "dezvăluie un act de cinism politic surprinzător", a reacţionat preşedinta Camerei, Nancy Pelosi, într-un comunicat.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: sua catastrofe naturale