x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vând Australiei elicoptere de atac

SUA vând Australiei elicoptere de atac

09 Oct 2021   •   21:30
SUA vând Australiei elicoptere de atac

Guvernul american a decis să vândă Australiei 12 elicoptere de atac „Seahawk” şi un avion de război electronic „Growler” pentru peste un miliard de dolari, a anunţat  Departamentul de Stat al SUA, informează AFP.

Australia, care a încheiat recent un parteneriat strategic cu Statele Unite şi Marea Britanie pentru a contracara ambiţiile teritoriale ale Chinei, a solicitat achiziţionarea a 12 elicoptere „MH-60R” şi echipamentelor acestora, evaluate la 985 miliarde de dolari.

Administraţia a informat Congresul că a decis să accepte cererea, a indicat diplomaţia americană într-un comunicat.

Derivat din „UH-60 Black Hawk” folosit de armata terestră, „Sikorsky SH-60 Seahawk” este un elicopter multirole, capabil să fie desfăşurat la bordul unei nave pentru operaţiuni anti-suprafaţă sau antisubmarin, dar şi pentru salvare, realimentare sau transport.

Canberra a mai dorit să cumpere un „Boeing EA-18G Growler”, un avion specializat în bruierea comunicaţiilor, pentru 125 de milioane de dolari, iar administraţia a acceptat această cerere, a precizat Departamentul de Stat.

„Australia este unul dintre aliaţii noştri cei mai importanţi din Pacific”, arată comunicatul. „Este vital pentru interesele naţionale ale Statelor Unite să ne ajutăm aliaţii să dezvolte şi să menţină o capacitate de autoapărare robustă şi operaţională”, susține documentul.

Australia are deja 24 de elicoptere „Seahawk” şi peste zece „Growlers”.

Statele Unite, Australia şi Marea Britanie au anunţat luna trecută un parteneriat strategic, AUKUS, incluzând furnizarea de submarine americane cu propulsie nucleară către Canberra, cu corolar anularea unui contract pentru douăsprezece submarine franceze în valoare de aproape 60 de miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: elicoptere atac SUA