x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vrea sa instaleze un radar antiracheta in Israel

SUA vrea sa instaleze un radar antiracheta in Israel

de Ovidiu Ciutescu    |    30 Iul 2008   •   00:00
SUA vrea sa instaleze un radar antiracheta in Israel

11:20 • Robert Gates, secretarul SUA al apararii, a inceput sa analizeze desfasurarea unui radar de aparare antiracheta in Israel, a declarat marti un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

Robert Gates, secretarul SUA al apărării, a început să analizeze desfăşurarea unui radar de apărare antirachetă în Israel, a declarat marţi un oficial al Pentagonului, citat de AFP.

 

 

SCOP. Gates a discutat această chestiune luni cu omologul său israelian Ehud Barak, potrivit sursei. În afară de radar, Gates a acceptat să se gîndească şi la împărtăşirea datelor privitoare la alertele de lansare de rachete, precum şi la o finanţare americană pentru două proiecte israeliene costisitoare, destinate contrării tirurilor cu rachete cu rază scurtă de acţiune, potrivit oficialului. "Ideea este să ajutăm Israelul să-şi creeze o capacitate de apărare antirachetă la mai multe nivele, pentru a se proteja de orice ameninţare în regiune, apropiată sau îndepărtată", a spus oficialul, sub acoperirea anonimatului. El a mai spus că desfăşurarea unui radar este o chestiune pe termen scurt.  SUA au desfăşurat deja acest tip de radare - capabile să detecteze capul unei rachete cu rază medie sau lungă de acţiune în spaţiu - în Japonia şi doresc să instaleze o versiune mai puternică în Cehia. Responsabilul a făcut o legătură între această idee şi eforturile SUA dîn negocierile de pace israeliano-palestiniene, dar ea pare să aibă o legătură mai directă cu îngrijorările israeliene legate de programul nuclear iranian. În cursul vizitei la Washington, Barak i-a cerut lui Gates să lase "pe masă toate opţiunile" privitoare la Iran.


 

 

×
Subiecte în articol: externe