x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Preț record pe piața mondială a sucurilor de portocale din cauza problemelor din Brazilia

Preț record pe piața mondială a sucurilor de portocale din cauza problemelor din Brazilia

de Redacția Jurnalul    |    30 Mai 2024   •   22:45
Preț record pe piața mondială a sucurilor de portocale din cauza problemelor din Brazilia

Prețul de referință pentru sucul de portocale concentrat înghețat, tranzacționat la Intercontinental Exchange din New York, a ajuns miercuri la 4,77 USD per livră. Prețul este aproape dublu față de cel înregistrat în urmă cu un an.

Specialiștii estimează că situația îi obligă pe marii producători să se orienteze către alte fructe pentru a fabrica sucuri.

„Mulți dintre ei vor schimba cantitățile de suc pe care le pun în amestecurile lor pentru a scăpa de sucul de portocale și pentru a folosi alte sucuri, cum ar fi sucul de pere, sucul de mere, sucul de struguri, astfel încât să fie mai puțin dependenți de portocale”, a explicat analistul Harry Campbell, pentru CNBC.

Specialiștii mai cred că problemele din domeniu vor continua. Criza a fost provocată de un cumul de factori care au legătură cu clima, bolile și cererea. Brazilia care este prinicpalul producător mondial de portocale a fost afectată anul trecut de un val de căldură fără precedent. Seceta și căldura ar putea să ducă anul acesta la cea mai proastă recoltă din ultimele trei decenii.

Într-un raport publicat pe 10 mai, organizația cultivatorilor de citrice a estimat că Brazilia va produce 232 milioane de cutii de portocale (fiecare cântărind aproximativ 40,8 kilograme) în sezonul 2024-2025. Statistic, este o scădere cu 24% în comparație cu ciclul anterior. Analiştii spun că Brazilia produce în mod normal aproximativ 300 de milioane de cutii de portocale în fiecare ciclu, chiar dacă schimbările climatice au produs efecte.

O boală a citricelor care nu are remediu reprezintă o altă problemă gravă cu care se confruntă producătorii. Din cauza bolii, fructele sunt moi și amare. Analiştii au avertizat că boala se va extinde și ar putea să facă ravagii în plantaţiile din întreaga lume pentru ceva vreme.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: suc portocale preţuri