x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sud-coreenii cer guvernului să ia măsuri în privința apei radioactive deversate de japonezi

Sud-coreenii cer guvernului să ia măsuri în privința apei radioactive deversate de japonezi

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2023   •   18:20
Sud-coreenii cer guvernului să ia măsuri în privința apei radioactive deversate de japonezi
Sursa foto: Hepta

Protestatarii s-au adunat sâmbătă în capitala Coreei de Sud pentru a cere guvernului să ia măsuri pentru a evita un posibil dezastru iminent în urma eliberării de către Japonia a apei radioactive tratate de la centrala nucleară Fukushima, potrivit Reuters.

Japonia a început joi să deverseze în mare apa de la centrala de la nord de Tokyo, în ciuda obiecțiilor atât în țară, cât și în străinătate, din partea comunităților de pescari și a altor persoane îngrijorate de impactul asupra mediului.

„Nu vom asista imediat la dezastre precum detectarea de materiale radioactive în fructele de mare, dar pare inevitabil ca această deversare să reprezinte un risc pentru industria locală de pescuit, iar guvernul trebuie să găsească soluții”, a declarat Choi Kyoungsook, de la grupul Korea Radiation Watch, care a organizat mitingul.

Aproximativ 50.000 de persoane s-au alăturat protestului, potrivit organizatorilor.

Japonia și organizațiile științifice susțin că apa, distilată după ce a fost contaminată prin contactul cu barele de combustibil atunci când reactorul a fost distrus în urma unui cutremur și a unui tsunami în 2011, este sigură.

Compania de utilități responsabilă de centrală, Tokyo Electric Power, a filtrat apa pentru a elimina izotopii, lăsând doar tritiu, un izotop radioactiv al hidrogenului greu de separat.

Agenția japoneză pentru pescuit a declarat sâmbătă că peștii testați în apele din jurul centralei nu au conținut niveluri detectabile de tritiu, a relatat serviciul de știri Kyodo.

Coreea de Sud a declarat că nu vede nicio problemă științifică în ceea ce privește eliberarea apei, dar activiștii de mediu susțin că nu au fost studiate toate efectele posibile.

„Nimeni nu poate spune ce se va întâmpla cu ecosistemul marin în următorii 100 de ani”, a declarat Choi.

Japonia spune că trebuie să înceapă să elibereze apa deoarece rezervoarele de depozitare care conțin aproximativ 1,3 milioane de tone de apă - suficient pentru a umple 500 de piscine olimpice - sunt pline.

Prima deversare de 7.800 de metri cubi - echivalentul a aproximativ trei bazine olimpice - va avea loc în aproximativ 17 zile.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: coreea de sud apa radioactiva