x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Cel mai puternic ciclon din istorie a lovit arhipelagul Filipine. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol!" (VIDEO)

Cel mai puternic ciclon din istorie a lovit arhipelagul Filipine. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol!" (VIDEO)

08 Noi 2013   •   08:19
Cel mai puternic ciclon din istorie a lovit arhipelagul Filipine. Preşedintele ţării: "Locuitorii se află în mare pericol!" (VIDEO)

Super-taifunul Haiyan, ciclonul anunțat ca fiind cel mai violent din lume în acest an, a început să lovească Filipinele, provocând inundații și distrugând clădiri în regiunile expuse din centrul arhipelagului, transmit EFE și AFP, citate de Agerpres. În această dimineață, Haiyan mătura coastele de est ale arhipelagului cu vânturi bătând în rafale de 275 kilometri la oră, potrivit agenției meteorologice filipineze.

El se afla deasupra insulei Samar, la aproximativ 600 de kilometri sud-est de Manila, după ce a lovit orașul de coastă Guian la 04.40 (joi, 22.40 GMT), a precizat meteorologul Romeo Cajulis. Taifunul se îndreaptă rapid spre nord-vest și Marea Chinei de Sud cu viteza de 39 de kilometri la oră, potrivit aceleiași surse.

Preşedintele filipinez, Benigno Aquino, a îndemnat joi populaţia să se protejeze împotriva acestui taifun.

"Îi avertizez pe oficialii locali că locuitorii se află în mare pericol. Hai să facem tot ce ne stă în puteri, până când taifunul (Haiyan) nu a lovit ţara", a declarat Aquino.

Postul de televiziune ABS CBN a transmis imagini cu străzi inundate și imobile distruse din orașul Tacloban, aflat pe litoral.

Peste 125.000 de persoane din zonele cele mai vulnerabile au fost evacuate înainte de sosirea taifunului, potrivit apărării civile, iar alte milioane de persoane s-au baricadat în locuințe.

La Manila, localitate care nu se află direct pe traiectoria furtunii, însă ar putea resimți efectele acesteia, numeroase școli au fost închise.

Philippine Airlines, Cebu Pacific și alte companii aeriene au anunțat suspendarea a sute de zboruri, cele mai multe interne, dar și internaționale.

Aproximativ 16 milioane de persoane, dintre care 12 milioane în Filipine, se află pe traiectoria ciclonului. Vietnamul și Laosul urmează să fie traversate de furtună duminică. 'Este un taifun foarte periculos. Responsabilii locali (din Filipine) știu care sunt zonele cele mai vulnerabile și au cerut evacuarea acestora', a declarat Glaiza Escullar, de la Agenția națională de meteorologie. În plus, practic nu există munți pe traiectoria furtunii care ar fi permis diminuarea rapidă a forței sale, a adăugat meteorologul.

După cum a afirmat meteorologul american Jeff Masters, Haiyan, clasat în categoria 5, cea mai ridicată, este 'cel mai puternic ciclon din istorie care ajunge pe uscat'.





×