x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Sute de dezertori ai Statului Islamic încearcă să ajungă în Turcia

Sute de dezertori ai Statului Islamic încearcă să ajungă în Turcia

12 Sep 2017   •   14:37
Sute de dezertori ai Statului Islamic încearcă să ajungă în Turcia

Sute de dezertori din Statul Islamic s-au strâns în provincia siriană Idlib, cu planuri de a trece graniţa cu Turcia pentru a se întoarce în Orientul Mijlociu, Nordul Africii şi Europa, scrie The Guardian.

Zeci de foşti luptători Isis au reuşit deja să treacă frontiera în oraşe din sudul Turciei. Patru extremişti arabi au ajuns în sudul Turciei în septembrie, după ce au plătit contrabandiştilor câte 2,000 de dolari fiecare pentru a-i trece graniţa.

Exodul luptătorilor din zone controlate de Isis în alte părţi ale Siriei şi Irakului  continuă de anul trecut, după ce grupul a pierdut mare parte din fostul său teritoriu într-un atac concertat de trupele irakiene, forţe aliate regimului din Siria şi o coaliţie aeriană condusă de Statele Unite ale Americii.

În prezent, un număr mare de militanţi împreună cu familiile lor încearcă să părăsească zonele rănite de război. În mare parte, aceştia sunt consideraţi de către comunitatea globală ca fiind o ameninţare ostilă şi inimaginală şi văd şanse minime de reintegrare.

Un saudit care a plecat din Siria la sfârşitul lunii august a declarat pentru The Guardian că aproximativ 300 de foşti membrii Isis, mulţi din Arabia Saudită, s-au stabilit într-o comunitate în nordul oraşului Idlib, care este acum dominat de Jabhat al-Nusra, afiliat al-Qaida. "Mulţi vor să plece, la fel ca mine", a spus acesta.

Acesta a afirmat că saudiţii, europenii, marocanii şi egiptenii au format o comunitate împotriva al-Nusra, care şi-a exercitat influenţa asupra Idlibului şi a zonele rurale înconjurătoare prin înlăturarea rivalilor săi. Isis nu mai are o prezenţă organizată în zonă încă din 2014, când a fost înlăturată de un atac rebel care a alungat membrii Isis spre est.

×