x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii dezmint informaţiile privind moartea mollahului Omar.

Talibanii dezmint informaţiile privind moartea mollahului Omar.

de Marina Constantinoiu    |    23 Mai 2011   •   10:20

Un purtator de cuvant al talibanilor afgani a dezmintit, luni, moartea liderului lor suprem, mollahul Mohammad Omar, in Pakistan, dupa ce unele canale media au vehiculat zilele acestea, in presa afgana si straina, informatii privind moartea mollahului, relateaza AFP.

"Este pura propaganda. Este total imposibil", a declarat Zabihullah Mujahid, intr-o conversatie telefonica dintr-un loc necunoscut.

Un oficial din cadrul agentiei afgane pentru informatii (NDS) a declarat, sub acoperirea anonimatului, pentru mai multe canale media ca mollahul Omar a fost ucis in Pakistan de serviciile secrete pakistaneze (ISI).

Aceste informatii, neconfirmate, au fost preluate de presa afgana si straina. Agentiile NDS si ISI, dar mai general Pakistanul si Afganistanul, se acuza in mod frecvent de complot orchestrat una impotriva celeilalte.

"Mollahul Mohammad Omar conduce mujahedinii din Afganistan. El este in Afganistan. Dezmint total informatiile privind moartea sa", a continuat Zabihullah Mujahid.

Oficialul din cadrul NDS a declarat pentru AFP ca ISI a cerut mollahului Omar sa paraseasca Quetta, capitala provinciei Balucistan (sud-vest), vecina cu Afganistanul, pentru a merge in Waziristanul de Nord, in zonele tribale pakistaneze din nord-vest. "El a fost impuscat in secret de ISI" vineri, a afirmat acest oficial din cadrul NDS.

O alta sursa din cadrul NDS nu a confirmat decesul acestuia, dar a afirmat ca "mollahul Omar a disparut de 11 zile", dupa o intalnire cu generalul Hamid Gul, un fost director al ISI, aflat in prezent la pensie, cunoscut pentru apropierea sa de talibanii afgani. "Este total fals, nu m-am intalnit niciodata cu mollahul Omar, niciodata in viata mea", a declarat Hamid Gul pentru AFP la Islamabad, acuzand "lobby-ul indian" ca vrea sa il "defaimeze pe el si Pakistanul", inamic declarat al Indiei.

"Sunt 11 zile de cand anturajul sau nu mai are informatii despre el, de cand rudele sale nu stiu unde se afla", a asigurat una dintre sursele NDS. "In ceea ce priveste moartea sa, conducerea talibanilor incearca sa afle care este adevarul", a adaugat el.

La 20 ianuarie, talibanii afgani si Islamabadul au dezmintit informatiile oferite de cotidianul Washington Post, afirmand ca mollahul Omar a fost spitalizat in Pakistan in urma unei crize cardiace.

Washingtonul si Kabulul apreciaza ca mollahul Omar si o parte dintre liderii rebeliunii afgane se ascund in Pakistan, ceea ce Islamabadul dezminte oficial. Aceste suspiciuni au fost consolidate de uciderea, la 2 mai, a liderului Al-Qaida Ossama bin Laden, de catre un comando american intr-o vila din orasul-garnizoana Abbottabad.

Mollahul Omar este unul dintre fondatorii miscarii talibanilor si este considerat "comandantul lor suprem" sau liderul spiritual. El a fost inlaturat de la putere la sfarsitul lui 2001 in urma interventiei militare internationale. Numerosi analisti si diplomati cred ca acesta se ascunde in Pakistan, in pofida dezmintirilor Islamabadului.

×
Subiecte în articol: pakistan talibani afganistan mollahul omar