x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Talibanii nu recunosc femeile din echipa olimpică afgană

Talibanii nu recunosc femeile din echipa olimpică afgană

de Redacția Jurnalul    |    09 Iul 2024   •   01:00
Talibanii nu recunosc femeile din echipa olimpică afgană
Sursa foto: Hepta

Guvernul taliban al Afganistanului nu recunoaște cele trei atlete care vor reprezenta țara la Jocurile Olimpice de la Paris din această lună, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului de sport.

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a invitat o echipă de șase sportivi afgani - trei femei și trei bărbați - în consultare cu comitetul olimpic național al Afganistanului, în mare parte exilat.

„Doar trei sportivi reprezintă Afganistanul", a declarat Atal Mashwani, purtătorul de cuvânt al direcției de sport a guvernului taliban, referindu-se la concurenții de sex masculin.

„În prezent, în Afganistan, sportul fetelor a fost oprit. Când sportul fetelor nu este practicat, cum pot ele să facă parte din echipa națională?", a declarat acesta pentru AFP.

Toate cele trei femei și doi dintre sportivi locuiesc în afara Afganistanului. Singurul care se antrenează în țară este un judoka, în timp ce colegii săi de echipă vor participa la atletism și înot.

Femeile vor concura la atletism și ciclism. CIO a declarat că nu a consultat oficialii talibani cu privire la echipă și că aceștia nu au fost invitați la jocuri.

Luna trecută, purtătorul de cuvânt Mark Adams a confirmat că comitetul olimpic național afgan - inclusiv președintele și secretarul general, care trăiesc în exil - rămâne „singurul său interlocutor pentru pregătirea și participarea echipei afgane".

Însă directorul executiv al comitetului afgan, Dad Mohammad Payenda Akhtari, care se află încă în țară, a declarat că, în timp ce sportivii de sex feminin au fost organizați în străinătate, comitetul său s-a coordonat cu autoritățile talibane în privința celor de sex masculin. Mashwani a susținut că guvernul îi sprijină cu antrenamente și burse.

„Ne asumăm responsabilitatea doar pentru trei sportivi de sex masculin care participă la Jocurile Olimpice", a declarat el pentru AFP.

Participanții vor concura sub drapelul negru, roșu și verde al vechiului guvern susținut de Occident, care s-a destrămat după retragerea trupelor americane în urmă cu trei ani. De la revenirea sa la putere în 2021, guvernul taliban a impus restricții care exclud femeile din sport, precum și din școli și universități.

Organizația Națiunilor Unite a descris restricțiile drept „apartheid de gen". CIO a exclus Afganistanul de la Jocurile Olimpice în 1999, în timpul primei perioade de guvernare talibană, între 1996 și 2001, când femeile au fost, de asemenea, excluse din sport.

Afganistanul a fost reintegrat după ce talibanii au fost înlăturați de invazia de după 11 septembrie, dar Jocurile de la Paris marchează prima Olimpiadă de vară de la revenirea lor. De data aceasta, CIO a adoptat o abordare diferită, aprobând echipa afgană în cadrul unui sistem care garantează că toate cele 206 națiuni sunt reprezentate, în cazurile în care sportivii nu s-ar califica altfel.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: talibani femei afganistan jocurile olimpice