Pe măsură ce marile puteri militare ale planetei investesc miliarde pentru a obţine arme mai noi şi mai performante, Rusia se dotează şi cu replici din cauciuc, la scara 1:1, ale tancurilor, avioanelor şi rachetelor de care dispune, replici care par reale din satelit sau pe ecranul radar şi au rolul de a descuraja eventuale agresiuni, conform publicaţiei Moscow Times.
Ideea nu este nouă, Aliaţii în perioada celui de-al Doilea Război Mondial au creat o întreagă armată din cauciuc în scopul de a masca concentrările de forţe reale pentru debarcarea în Normandia, iar tactica a decurs aşa de bine, încât chiar şi după începerea debarcării, comandamentul german credea că are în faţă o diversiune, iar adevărata debarcare urma să se producă într-o altă regiune a Franţei, notează Agerpres.
De această dată ideea este dusă mai departe de compania rusă Rusbal, din Moscova, care produce rachete S-300 din cauciuc, tancuri T-80 şi T-72 şi avioane de vânătoare Su-27 şi MiG-31. Toate aceste replici arată identic cu modelele reale şi este practic imposibil să-şi dai seama de faptul că sunt doar nişte replici din satelit sau prin intermediul aparatelor radar.
În condiţiile unui conflict armat, piloţii inamici de recunoaştere nu-şi pot da seama imediat că echipamentele militare pe care le observă sunt false, şi nu dispun nici de timpul necesar de a se convinge, explică directorul de marketing al companiei Rusbal, Viktor Talanov, al cărui tată a înfiinţat această companie în anul 1993.
Capacitatea de a descuraja a acestor armade false, dar şi potenţialul lor de a crea ţinte false, protejând în acelaşi timp adevăratul arsenal, au atras deja clienţi din zona Orientului Mijlociu şi din Iran, conform lui Talanov. Costurile unor astfel de echipamente nu sunt foarte ridicate, în comparaţie cu cele ale echipamentelor reale replicate. Astfel, un tanc gonflabil T-80 costă aproximativ 187.000 de ruble (6.000 de euro), în timp ce un tanc real T-80 costă între 100.000 de dolari şi 1 milion de dolari, în funcţie de stare şi de dotări, aceste blindate fiind scoase din producţie.
Citește pe Antena3.ro