Fumul dens de la incendiile provocate de canicula ce a lovit Rusia a pus stăpânire pe Moscova, făcând invizibil până şi Kremlinul.
La Moscova, fumul gros care continuă să se degaje de la incendiile ce au înconjurat aproape toată capitala, i-a obligat pe locuitori să poarte măşti pentru a mai putea respira, în timp ce temperatura a urcat până la 40 de grade Celsius, relatează Associated Press. Autorităţile ruse înregistraseră joi aproximativ 600 de focare de incendiu extinse pe mari suprafeţe în apropiere de sudul şi estul Moscovei, iar serviciile de urgenţă raportaseră 50 de morţi.Fumul începuse să se extindă în Moscova încă de la începutul săptămânii, iar astăzi (vineri n.r.), după o uşoară îmbunătăţire, situaţia s-a înrăutăţit. Traficul aerian de pe două aeroporturi din capitală, Domodedovo şi Vnukovo, este grav perturbat, avioanele putând doar să decoleze. Sosirile au fost orientate către alte aeroporturi din Moscova, unde vizibilitatea este mai bună.
Nivelul de dioxid de carbon şi de alte substanţe toxice este de peste trei ori mai mare decât limita normală, afectând în special copiii şi bătrânii. Experţii au comparat pericolul la care sunt expuşi locuitorii din cauza fumului cu cel la care ar fi expus un fumător care ar consuma câteva pachete de ţigări pe zi.
PERICOL DE UN NOU CERNOBIL
Incendiile din jurul capitalei au devenit un pericol şi pentru rachetele depozitate în unele baze militare. În noaptea de joi spre vineri, Ministerul Apărării a ordonat evacuarea rachetelor dintr-un depozit situat în afara capitalei, într-o zonă ameninţată de noi incendii. De asemenea, experţii au avertizat că există riscul ca incendiile să reactiveze procesul de contaminare în zonele care au fost afectate de catastrofa nucleară de la Cernobîl, din 1986.
În afară de Moscova, într-o situaţie mult mai complicată se află oraşul Sarov, din Nizni Novgorod. Incendiile declanşate în jurul Sarovului sunt un motiv particular de îngrijorare pentru autorităţile ruse, deoarece acolo se află principalul centru de cercetări nucleare din ţară, scrie AFP. Oraşul este încă închis pentru străini, ca în vremurile sovietice.
Agenţia Nucleară rusă a informat că toate materialele radioactive şi explozive au fost mutate de-acolo şi că situaţia se află sub control. La rândul său, Ministerul Apărării a ordonat transferul tuturor armelor, muniţiei, artileriei şi rachetelor de la un depozit militar din Alabinsk (70 de kilometri la sud-vest de Moscova), într-un alt depozit aflat într-o zonă mai sigură.
Potrivit Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă, suprafaţa totală afectată de incendii este de 179.600 de hectare.