x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tensiuni Israel-SUA privind coloniile din Cisiordania. Decizia de ULTIMĂ ORĂ a guvernului de la Ierusalim

Tensiuni Israel-SUA privind coloniile din Cisiordania. Decizia de ULTIMĂ ORĂ a guvernului de la Ierusalim

27 Oct 2021   •   17:15
Tensiuni Israel-SUA privind coloniile din Cisiordania. Decizia de ULTIMĂ ORĂ a guvernului de la Ierusalim

Guvernul israelian vrea să aprobe noi construcţii în colonii din Cisiordania, părând să ignore obiecţiile administraţiei Biden, care a condamnat colonizarea regiunii, informează AP şi site-ul Ynetnews.com.

Consiliul de planificare din cadrul Ministerului israelian al Apărării s-a întrunit miercuri şi va autoriza construcţia a aproximativ 2.800 de case în colonii israeliene din Cisiordania.

O decizie pozitivă riscă să amplifice tensiunile cu Statele Unite, în contextul în care Administraţia Biden a transmis deja Israelului note de protest faţă de activităţile de colonizare.

Conform unor oficiali de la Washington, citaţi de site-ul Axios.com, preşedintele SUA, Joseph Biden, şi consilieri ai acestuia i-au cerut în mai multe rânduri premierului israelian, Naftali Bennett, să limiteze activităţile de colonizare în Cisiordania. Guvernul Naftali Bennett amânase procedurile de aprobare a unor noi construcţii în august, dar, ulterior, Ministerul israelian al Apărării a anunţat intenţia de a construi mai multe case în colonii decât era planificat iniţial.

În acest context, însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA din Israel, Michael Ratney, l-a sunat pe Shimrit Meir, consilierul pentru Politică externă al premierului Naftali Bennett, iar discuţia a fost "dificilă", potrivit surselor citate.

Departamentul de Stat a transmis un comunicat prin care a criticat activităţile de colonizare din Cisiordania. "Suntem preocupaţi de anunţul privind organizarea unei reuniuni în scopul avansării activităţilor de colonizare din Cisiordania şi credem că este esenţial ca Israelul şi Autoritatea Palestiniană să evite acţiuni unilaterale care amplifică tensiunile şi obstrucţionează eforturile de avansare a negocierilor pentru soluţia coexistenţei a două state", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington.

Uniunea Europeană a cerut, luni, Israelului să oprească în totalitate activităţile de colonizare din Cisiordania, criticând un proiect nou, care prevede construirea a peste 1.300 de locuinţe.

Negocierile de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, mediate de Statele Unite, sunt suspendate din anul 2014. Liderii palestinieni condamnă activităţile israeliene de colonizare din Cisiordania. Autoritatea Palestiniană vrea constituirea unui stat palestinian în Cisiordania şi în Fâşia Gaza, cu capitala în Ierusalimul de Est, dar Israelul se opune iniţiativei.

Mediafax

×
Subiecte în articol: cisiordania Israel