x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Test în Coreea de Nord: SUA şi Rusia vor sesiza ONU

Test în Coreea de Nord: SUA şi Rusia vor sesiza ONU

09 Sep 2016   •   12:45
Test în Coreea de Nord: SUA şi Rusia vor sesiza ONU

Secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, şi-au exprimat vineri îngrijorarea în legătură cu testul nuclear nord-coreean şi au anunţat că vor sesiza Naţiunile Unite în această problemă, relatează France Presse. 

Într-o întâlnire cu presa chiar înaintea începerii negocierilor asupra Siriei la Geneva, John Kerry, alături de Serghei Lavrov, a afirmat că a discutat deja cu Japonia şi Coreea de Sud şi au avut o "conversaţie serioasă" pe acest subiect. 

Regimul nord-coreean a afirmat vineri că a efectuat al cincilea său test nuclear şi că acesta a demonstrat capacitatea sa de a monta o ogivă nucleară pe o rachetă. 

Dacă se confirmă, testul nuclear ar afecta şi mai mult încrederea aliatului său chinez şi ar diminua probabilitatea reluării negocierilor în şase (Coreea de Nord, Coreea de Sud, SUA, Rusia, China şi Japonia) asupra programului nuclear nord-coreean, aflate într-un punct mort din 2008. 

"Suntem foarte preocupaţi, rezoluţiile Consiliului de Securitate trebuie aplicate riguros şi noi trebuie să trimitem acest mesaj foarte puternic", a declarat Lavrov. 

Ministrul rus de externe şi-a mai exprimat intenţia de a discuta în cursul zilei cu omologul său japonez. 

"În mod evident, Japonia şi Coreea de Sud, în special, sunt profund preocupate din cauza apropierii lor" geografice de Coreea de Nord, a spus Kerry. "Dar cred că este corect să spun că la fel ca Rusia, China şi SUA, toată lumea are aceleaşi preocupări cu privire la acest subiect", a adăugat el. 

"Noi încercăm să stabilim precis ceea ce s-a petrecut şi vom discuta neapărat în cadrul Naţiunilor Unite, este sigur", a mai spus Kerry. 

Testul nuclear de vineri, cel mai puternic efectuat vreodată de Coreea de Nord, conform Seulului, riscă să agraveze tensiunile în Peninsula Coreeană. Ambiţiile nucleare şi balistice ale Phenianului i-au atras deja condamnările comunităţii internaţionale şi sancţiuni dure din partea ONU, potrivit AFP. 

Într-un comunicat, Ambasada Coreii de Nord la Moscova a precizat că testul nu a avut ca efect "nicio scurgere de substanţe radioactive". El "nu a avut impact negativ asupra mediului", a adăugat misiunea diplomatică nord-coreeană. 

"Această explozie de 10 kilotone este aproape de două ori mai puternică decât cel de-al patrulea test nuclear şi puţin mai slabă decât bombardamentul de la Hiroshima, care fusese estimat la aproximativ 15 kilotone", a explicat Kim Nam-Wook, de la Agenţia meteorologică nord-coreeană. AGERPRES

×