x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe The Guardian: Muncitorii români şi bulgari sunt exploataţi în Marea Britanie

The Guardian: Muncitorii români şi bulgari sunt exploataţi în Marea Britanie

18 Ian 2013   •   20:31
The Guardian: Muncitorii români şi bulgari sunt exploataţi în Marea Britanie

Muncitorii români şi bulgari din Marea Britanie sunt exploataţi de către angajatori lipsiţi de scrupule, comentează ziarul britanic The Guardian cerând contracararea fenomenului, pe fondul polemicilor privind eliminarea restrucţiilor de pe piaţa britanică a muncii.

 
Muncitorii străini ar trebui să fie protejaţi de salariile mici, propune Sindicatul britanic al muncitorilor în construcţii (UCATT), care se declară împotriva oricărei forme de exploatare a angajaţilor.
 
În 2004, când a avut loc primul val al cetăţenilor din estul Europei, mulţi imigranţi s-au angajat în domeniul construcţiilor în Marea Britanie. S-a descoperit că muncitorii străini din Marea Britanie sunt cei mai expuşi riscului de exploatare. Deseori, ei au fost victime ale angajatorilor lipsiţi de scrupule şi ale unor agenţii de recrutare dubioase.
 
"Totuşi, cu cât aceşti imigranţi vor sta mai mult timp în Marea Britanie, cu atât sunt mai multe şanse să scape de exploatare şi să fie plătiţi aşa cum se cuvine", scrie The Guardian. 
Industria construcţiilor este un domeniu foarte solicitat: aproximativ 50% dintre muncitori sunt pe cont propriu, iar majoritatea lucrează ilegal. Frecvent, lucrul este temporar, imigranţii schimbând locul de muncă şi angajatorul.
 
Exploatarea poate exista şi în cadrul companiilor mai mari. Din păcate, industria agricolă, cea alimentară şi domeniul construcţiilor nu sunt protejate prin Gangmasters Licesing Authority (GLA), care ar putea reduce semnificativ exploatarea. 
 
În 2008, UCATT a descoperit un caz al unui imigrant care lucra într-un spital din Mansfield, care era plătit cu 8,80 lire sterline (10,5 euro) pe oră, în condiţiile în care muncea 39 de ore pe săptămână. Un alt caz a fost în 2010, într-un alt spital finanţat din fonduri publice , unde un migrant angajat era plătit cu 4 lire sterline (4,8 euro) pe oră, ceea ce era cu mult sub salariul minim pe economie.

×