x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Theresa May se pronunță pentru modernizarea NATO

Theresa May se pronunță pentru modernizarea NATO

06 Feb 2019   •   14:22
Theresa May se pronunță pentru modernizarea NATO

Prim-ministrul britanic Theresa May a solicitat adoptarea de măsuri pentru ''modernizarea'' Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) cu ocazia summitului şefilor de stat şi de guvern care va avea loc în decembrie anul acesta la Londra, informează miercuri EFE. 
     
Într-o declaraţie de presă, şefa executivului britanic şi-a exprimat satisfacţia pentru faptul că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a solicitat Marii Britanii să găzduiască reuniunea aniversară a Alianţei Nord-Atlantice, care va marca împlinirea a 70 de ani de la crearea sa. 
       
Theresa May a admis că timp de decenii NATO, alianţa militară creată în 1949 ca mecanism de apărare colectivă, ''a fost pilonul principal al securităţii noastre'', dar a menţionat că provocările de astăzi sunt foarte diferite. Totodată, a adăugat că Marea Britanie a jucat un rol central în istoria NATO şi s-a adaptat pentru a putea răspunde noilor ameninţări complexe la adresa securităţii. 
 
Premierul britanic a subliniat că "summitul din decembrie constituie o oportunitate importantă pentru a stabili măsurile ce trebuie adoptate pentru modernizarea Alianţei, care să îi asigure succesul pe viitor".

În anunţul făcut de Jens Stoltenberg cu privire la ţara care va găzdui reuniunea aniversară a NATO se menţionează faptul că Londra a găzduit primul sediu al Alianţei, iar Marea Britanie a fost unul dintre cei 12 membri fondatori. 

În aprilie se împlinesc 70 de ani de la semnarea Tratatului de la Washington, care a stat la baza creării NATO, miniştrii de externe ai celor 29 de state membre urmând să se întâlnească în capitala SUA pentru marcarea acestei aniversări.

Theresa May a făcut aceste declaraţii în cadrul unei vizite în Irlanda de Nord, în care îşi propune să obţină sprijin pentru planul guvernului său de retragere a Marii Britanii din UE, înaintea deplasării sale la Bruxelles, joi, unde va discuta cu oficialii europeni pe această temă. AGERPRES

×
Subiecte în articol: nato Theresa May