x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Thomas Crooks, atacatorul lui Trump, lasă în urmă o grămadă de mistere

Thomas Crooks, atacatorul lui Trump, lasă în urmă o grămadă de mistere

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2024   •   13:30
Thomas Crooks, atacatorul lui Trump, lasă în urmă o grămadă de mistere
Sursa foto: Hepta

Thomas Crooks se plimba pe lângă o clădire de depozitare din afara Butler Farm Show, în timp ce mulțimea se aduna pentru unul dintre mitingurile în aer liber ale fostului președinte Donald Trump și fusese semnalat ca suspect de către forțele de ordine. În urma sa rămân foarte multe mistere.

Crooks fusese deja semnalat ca suspect de către forțele de ordine. În momentul în care doi ofițeri de poliție au mers să-l verifice, acesta era pe acoperiș, târându-se pe burtă.

„Are o armă”, a strigat un trecător.

Un polițist l-a ridicat pe celălalt până la buza acoperișului. În timp ce ofițerul își trăgea capul peste margine, un tânăr cu părul lung, purtând ochelari, s-a întors spre el, mânuind o pușcă de tip AR-15.

Ofițerul a căzut înapoi la pământ, a declarat șeriful din Butler County pentru Reuters.

Crooks, un hacker introvertit în vârstă de 20 de ani care tocmai obținuse un loc la un program universitar de inginerie, s-a întors spre ținta sa aflată la aproximativ 400 de picioare distanță. A tras mai multe focuri asupra lui Trump, retezând urechea fostului președinte, omorând un membru al audienței și rănind alte două persoane înainte ca lunetiștii Serviciului Secret de pe o clădire din apropiere să îl împuște mortal.

Această relatare a primei tentative de asasinat care a rănit un președinte al SUA din 1981 se bazează pe interviuri cu mai multe persoane, inclusiv reprezentanți ai forțelor de ordine, colegi de școală ai lui Crooks și martori care au participat la miting, împreună cu documente publice și relatări din presă.

Crooks a tras cu pușca la aproximativ 18:10, potrivit unui fotograf Reuters prezent la miting. Trump a tresărit și și-a apucat urechea dreaptă. Agenții Secret Service l-au abordat pe fostul președinte, iar unii susținători au sărit să se adăpostească. Un glonț a lovit ceea ce părea a fi conducta hidraulică a unui motostivuitor care susținea un grup de boxe în partea dreaptă a scenei. Lichidul s-a împrăștiat prin mulțime, iar brațul liftului s-a prăbușit. În stânga, țipetele au izbucnit acolo unde un spectator a fost împușcat mortal.

În timp ce agenții Secret Service îl luau pe fostul președinte de pe scenă, unii susținători s-au grăbit să se pună la adăpost. Alții au luat copiii și s-au grăbit spre porți.

„Publicul nu era așa cum te-ai aștepta de la o mulțime care tocmai a trecut prin așa ceva”, a spus Saurabh Sharma, un susținător al lui Trump care stătea aproape în față. „Toată lumea era foarte liniștită. Erau câteva femei care plângeau. Spuneau: „Nu pot să cred că au încercat să-l omoare”.”

La patru zile după tentativa de asasinat, se contura o imagine coerentă a momentelor dinaintea împușcăturii. Dar ideologia lui Crooks și motivele pentru care a apăsat pe trăgaci au rămas un mister.

O revizuire a telefonului lui Crooks de către Biroul Federal de Investigații a arătat că acesta a căutat imagini atât ale președintelui Joe Biden, cât și ale lui Trump, precum și ale altor figuri celebre, în zilele dinaintea împușcăturii, a relatat miercuri New York Times, citând parlamentari americani informați cu privire la anchetă.

Crooks a căutat datele aparițiilor publice ale lui Trump și ale Convenției Naționale Democrate, se arată în raport. El a căutat, de asemenea, „tulburare depresivă majoră” pe telefonul său, a declarat Times. Reuters nu a fost în măsură să confirme în mod independent raportul.

Împușcăturile au loc în contextul unei creșteri de ani de zile a violenței politice și a amenințărilor în SUA. Atunci când aceste violențe devin mortale, este mai probabil să fie comise de persoane din dreapta americană, potrivit unei analize Reuters publicate anul trecut. Însă motivația ideologică din spatele atacului de sâmbătă rămâne neclară.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Thomas Crooks mistere