x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedia de la Odesa: Incendiul de la Casa Sindicatelor, răzbunare a proucrainenilor?

Tragedia de la Odesa: Incendiul de la Casa Sindicatelor, răzbunare a proucrainenilor?

04 Mai 2014   •   13:48
Tragedia de la Odesa: Incendiul de la Casa Sindicatelor, răzbunare a proucrainenilor?

Moartea a zeci de proruşi vineri, într-un incendiu la Odesa, a avut drept cauză răzbunarea miilor de microbişti şi manifestanţi proucraineni, după ce aceştia fuseseră atacaţi în timp ce defilau pe străzile oraşului, susţin surse concordante citate de agenţia France Presse.

Un meci de fotbal din campionatul Ucrainei era prevăzut vineri, pentru ora 17:00, la Odesa. Ca de obicei, suporterii clubului oaspete 'Metalist', veniţi din oraşul Harkov, şi cei ai clubului local 'Cernomoreţ' s-au adunat în centrul oraşului la începutul după-amiezii pentru a merge în coloană la stadion.

'Nu ne-am planificat nicio manifestaţie politică, nu noi suntem la originea acestei adunări', a dat asigurări pentru AFP Natalia Petropavlovska, unul dintre liderii mişcării pro-Maidan din acest mare oraş portuar din sudul Ucrainei, care neagă orice implicare a mişcării sale în evenimentele de la Odesa. 'Aceştia sunt microbişti, tineri, şi în această ţară tinerii sunt în mod natural mai mult susţinători ai unei Ucraine unitare decât ai Rusiei', afirmă ea, pe fondul radicalizării în ultimul timp a mişcărilor de extremă-dreapta, inclusiv a microbiştilor.

Coloana, cu manifestanţi purtând steaguri în galben şi albastru, culorile drapelului ucrainean, dar şi cu mulţi microbişti purtând tricouri ale jucătorilor 'Metalist', a fost atacată pe un mare bulevard de sute de manifestanţi proruşi bine echipaţi, unii înarmaţi, purtând căşti şi cagule. Cel puţin patru persoane au fost ucise de gloanţe, iar 12 au fost rănite.

Suporterii au ajuns însă la stadion, dar, în pauza de joc, mai mulţi dintre aceştia şi-au părăsit locurile din tribune şi s-au îndreptat spre esplanada unde proruşii şi-au organizat de la mijlocul lunii martie o tabără de corturi, aceasta fiind situată în faţa clădirii din piatră a sindicatelor.

Mulţimea furioasă a 'început' să distrugă, să dea foc la corturi. Proruşii ar fi putut pleca, dar ei au ales să se refugieze în Casa Sindicatelor, susţine lidera mişcării pro-Maidan din Odesa.

Pentru Natalia Petropavlovska, 'proruşii au comis o mare greşeală că s-au luat de suporteri', mai ales că erau mai mulţi şi ştiau cum să se apere. 

De aici, lucrurile au degenerat şi imobilul a fost incendiat cu cocktailuri Molotov. Petropavlovska recunoaşte că în clădire au fost aruncate sticle incendiare, ceea ce se vede clar şi în numeroase înregistrări video făcute de amatori. Dar, ea susţine, la fel ca autorităţile de la Kiev, că proruşii au recurs la lunetişti şi aceştia trăgeau în mulţime de pe acoperişuri.

Responsabilitatea iniţială a incendiului nu va fi stabilită, probabil, în mod clar niciodată, dar ceea ce este sigur este că zeci de tineri au murit, majoritatea din cauza asfixierii cu fum.

'Este îngrozitor. Nu am vrut asta, ne pare rău pentru morţi', mai spune Natalia Petropavlovska.'Sunt tineri care au fost manipulaţi. Am sunat de mai multe ori la pompieri şi nu înţeleg de ce au intervenit cu atâta întărziere', adaugă interlocutoarea France Presse. Pompierii au avut nevoie de mai mult de o oră pentru a ajunge.

Potrivit unui ultim bilanţ al Ministerului ucrainean de Interne, preluat duminică de RIA Novosti, 46 de persoane, în majoritate tineri, au murit, cei mai mulţi asfixiaţi cu fum, iar peste 125 au fost rănite, între care 21 de poliţişti. Imagini cutremurătoare cu ceea ce s-a petrecut în Casa Sindicatelor, cuprinsă de flăcări, au fost postate pe site-ul visti.ks.ua. (Agerpres)

×
Subiecte în articol: odessa casa sindicatelor conflict ucraina