x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Tragedia zborului MH17: Niciun cadavru nu mai este la locul prăbuşirii

Tragedia zborului MH17: Niciun cadavru nu mai este la locul prăbuşirii

20 Iul 2014   •   18:05
Tragedia zborului MH17: Niciun cadavru nu mai este la locul prăbuşirii

Niciun cadavru nu mai este vizibil la locul prăbuşirii avionului malaezian aflat sub controlul separatiştilor proruşi din estul Ucrainei, informează duminică un corespondent la faţa locului al AFP.

Rebelii care se aflau la faţa locului par să-l fi părăsit, iar angajaţii serviciilor locale de urgenţă au refuzat să furnizeze informaţii, precizează France Presse.

La locul prăbuşirii nu mai pot fi văzute bastoanele de marcare a locurilor în care s-au descoperit cadavre, iar pe marginea drumului au fost abandonate măşti de hârtie, mănuşi de latex şi mai multe tărgi. Sâmbătă seară, OSCE a indicat că a numărat la locul prăbuşirii avionului 55 de saci cu victime şi 55 de marcaje pentru cadavre sau rămăşiţe pământeşti, menţionează AFP.

Confuzia în legătură cu locul în care au fost transportate cadavrele este totală.

De partea ucraineană, un purtător de cuvânt militar a afirmat că autorităţile de la Kiev ştiu unde se află 38 de cadavre, transportate la un spital regional, dar nu ştiu unde sunt celelalte.

OSCE a declarat că observatorii săi au fost informaţi că 169 de cadavre ridicate de la locul prăbuşirii avionului malaezian au fost depuse într-un tren refrigerat, în aşteptarea sosirii experţilor internaţionali.

Anterior, mai multe ţări şi-au exprimat “şocul” şi “indignarea” în privinţa modului în care sunt tratate cadavrele şi al gestionării situaţiei de la faţa locului, temându-se de o falsificare a probelor. “Zona nu este securizată, şi există numeroase mărturii potrivit cărora mai multe cadavre au fost deplasate de aici, bucăţi de avion au dispărut şi ele, existând o potenţială falsificare a probelor”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Jen Psaki, calificând situaţia drept “inacceptabilă”.

Mark Rutte, premierul Olandei, ţară care a pierdut 192 de cetăţeni în această tragedie, l-a somat sâmbătă pe preşedintele rus Vladimir Putin “să-şi asume responsabilitatea în privinţa rebelilor” susţinuţi de Moscova, iar un ministru malaezian a denunţat “o trădare faţă de victimele tragediei”.

Un lider de-ai rebelilor, Aleksandr Borodai, a explicat duminică la Doneţk că deplasarea corpurilor neînsufleţite, care a suscitat critici puternice în străinătate, a fost necesară pentru a le proteja de căldură şi de animalele sălbatice. “Ieri am început să deplasăm cadavrele, pentru că nu mai puteam aştepta, din cauza căldurii şi a zonei unde se află mulţi câini şi multe animale sălbatice”, a explicat “premierul” republicii autoproclamate de la Doneţk. “Am mutat cadavrele din respect faţă de familii”, a continuat acesta, precizând că “devenea inuman în anumite condiţii”.


×
Subiecte în articol: avion prabusit ucraina