x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Transsexualii din Spania se tem pentru drepturile LGBT sub un guvern de dreapta

Transsexualii din Spania se tem pentru drepturile LGBT sub un guvern de dreapta

de Redacția Jurnalul    |    18 Iul 2023   •   23:17
Transsexualii din Spania se tem pentru drepturile LGBT sub un guvern de dreapta
Sursa foto: Hepta

Ana Valenzuela și fiica sa transsexuală în vârstă de 12 ani, la fel ca alte familii cu copii transsexuali, se tem că, dacă Partidul Popular (PP), conservator din Spania, și Vox, de extremă dreapta, vor ajunge la putere, ar putea să reducă drepturile LGBT obținute cu greu, potrivit Reuters.

Alegerile din Spania vor avea loc în această lună. În acest context, Ana Valenzuela și fiica sa transsexuală în vârstă de 12 ani, la fel ca alte familii cu copii transsexuali, se tem că, dacă Partidul Popular (PP), conservator, și Vox, de extremă dreapta, vor ajunge la putere în alegerile din această lună, ar putea să reducă drepturile LGBT obținute cu greu.

Guvernul de stânga al Spaniei a adoptat în februarie o legislație de pionierat care permite persoanelor transsexuale cu vârsta de peste 14 ani să își schimbe sexul legal fără a fi nevoie de o evaluare psihologică sau de alte evaluări medicale și fără aprobare judiciară.

Copiii cu vârste cuprinse între 12 și 14 ani își pot schimba sexul cu acordul părinților și cu aprobarea judecătorească.

Valenzuela a declarat că fiica sa a cerut să își schimbe sexul pe cartea națională de identitate cât mai curând posibil, temându-se că un guvern PP-Vox îi va elimina dreptul câștigat greu.

„Este foarte trist că copiii sunt conștienți de acest lucru”, a declarat Valenzuela, care a consiliat guvernul în timpul elaborării „legii trans”.

Vox a promis că va abroga „Legea Trans” și s-a alăturat PP pentru a o contesta la Curtea Constituțională, susținând că aceasta încalcă drepturile de protecție a copiilor și dreptul la integritate corporală.

De asemenea, a solicitat excluderea terapiilor de substituție hormonală din sistemul public de sănătate, astfel încât doar clienții plătitori ai furnizorilor privați să aibă acces la procedurile de tranziție de gen, precum și interzicerea accesului femeilor trans la sporturile și băile pentru femei.

Sondajele indică faptul că PP a obținut cele mai multe voturi în alegerile de duminică, dar nu va obține o majoritate absolută și va avea probabil nevoie de Vox pentru a putea forma un guvern.

Olga Nadal, vicepreședintele grupului pentru drepturile tinerilor transsexuali Chrysallis Catalunya, a declarat că această comunitate nu își poate permite să vadă legea abrogată.

„Există o amenințare. Dar noi le vom ține piept”, a declarat ea în timpul unui marș LGBT Pride în centrul Barcelonei.

Chrysallis cuprinde aproximativ 2.000 de familii din întreaga Spanie. Valenzuela este președintele filialei catalane.

Vineri, la un miting al PP, fostul premier Mariano Rajoy a declarat că „nimănui nu-i pasă de legea privind bunăstarea animalelor sau de transsexuali” și că partidele ar trebui să vorbească în schimb despre „problemele care îi afectează cu adevărat pe oameni”.

„Mie îmi pasă”, a declarat Emi Blanco, în vârstă de 54 de ani, care a participat la parada de la Barcelona împreună cu fiica sa.

„Fiica mea este (transsexuală). Dacă (Rajoy) ar avea un individ transsexual acasă, i-ar păsa și lui?... Toată lumea are dreptul să trăiască... Asta nu ar trebui să depindă de un partid”.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: transsexuali lgbt Spania drepturi