x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Trasnistria - Igor Smirnov, din nou amenintator

Trasnistria - Igor Smirnov, din nou amenintator

27 Ian 2005   •   00:00

Seful administratiei separatiste de la Tiraspol, Igor Smirnov, care se afla intr-o vizita la Moscova, a declarat presei ca exista posibilitatea unei ruperi definitive a relatiilor dintre Chisinau si Tiraspol.


VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

PROVOCATOR. Liderul republicii separatiste spune ca e gata sa rupa orice relatie cu Chisinaul
Smirnov a spus ca "actiunile Moldovei sunt sustinute fatis de Romania, care sprijina agresiunea armata a Chisinaului impotriva Tran-snistriei, ii acorda suport logistic, politic si economic, dorind un rol activ in reglementarea conflictului transnistrean". In opinia separatistului Smirnov, extinderea formatului de negocieri pentru reglementarea conflictului cu implicarea in acest proces a SUA si a Romaniei este periculoasa.

AMENINTARE. Intr-un interviu acordat cotidianului rus Novae Izvestia, el a amenintat ca, "in cazul introducerii unui contingent international de pacificare in Transnistria, Tiraspolul isi va pune armata pe Nistru".

Mai mult decat atat, Smirnov a spus ca, "pentru evitarea unui nou conflict armat intre Chisinau si Tiraspol, este nevoie de majorarea contingentului de soldati rusi in regiune". Intrebat cum crede ca va actiona noua conducere a Ucrainei fata de Transnistria, Smirnov a raspuns: "Ucraina intotdeauna a privit Transnistria ca pe o parte componenta a ei, de aceea Kievul nu va permite blocarea economica a regiunii". Referindu-se la posibilitatea instituirii posturilor vamale mixte moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean al frontierei, Smirnov a spus ca "Iuscenko nu va permite acest lucru. Daca el (Iuscenko - n.r.) va permite intrarea moldovenilor pe teritoriul ucrainean, atunci va incalca Constitutia Ucrainei. Il cunosc de 10 ani pe Iuscenko ca fiind un economist bun si pragmatic. Blocada economica a Transnistriei va cauza Ucrainei un prejudiciu mai mare decat regiunii noastre", a declarat Smirnov. Si asta, in timp ce presedintele ucrainean a declarat miercuri la Strasbourg ca "Ucraina va apela la structurile europene in vederea coordonarii unui plan comun de actiuni pentru solutionarii problemelor existente la granita moldo-ucraineana pe tot segmentul transnistrean". Mai mult decat atat, el a mentionat ca "Kievul va face tot posibilul pentru starpirea separatismului transnistrean prin intermediul forurilor europene". El a subliniat ca in prima jumatate a acestui an va efectua o vizita in Romania, la invitatia presedintelui Traian Basescu, dar a precizat ca pana atunci va efectua o vizita la Chisinau.

×
Subiecte în articol: externe smirnov