x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Liber la arme nucleare. Tratatul New START între SUA și Rusia ar putea fi desființat

Liber la arme nucleare. Tratatul New START între SUA și Rusia ar putea fi desființat

de Redacția Jurnalul    |    19 Mai 2023   •   19:15
Liber la arme nucleare. Tratatul New START între  SUA și Rusia ar putea fi desființat
Sursa foto: Hepta

Tratatul New START de control al armelor nucleare ar putea fi desființat, scrie Reuters.

Un proiect de lege înaintat de congresmenii americani prevede retragerea SUA din acest acord, după ce Rusia s-a autosuspendat.

"Nu putem decât să declarăm cu regret că nu există deloc contacte serioase, substanţiale pe aceste probleme între Moscova şi Washington. Să spunem doar că ultimele rămăşiţe ale cadrului juridic internaţional în acest domeniu dispar", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. 

Vladimir Putin a anunțat, în februarie 2023, suspendarea din tratatul New START care limitează numărul focoaselor nucleare strategice pe care le pot desfășura Rusia și SUA, în contextul conflictului din Ucraina și a sancțiunilor impuse Moscovei de statele occidentale. 

Acordul a fost semnat la Praga în 2010 și este în vigoare din 2011, fiind prelungit îm 2021 pentru 5 ani. Tratatul stabilește astfel la 800 de lansatoare nucleare și 1.550 de focoase pentru fiecare parte. Ambele state au ajuns însă la aceste cifre în 2018. Totodată, Moscova dispune de cel mai mare arsenal nuclear, cu circa 6.000 de focoase. SUA și Rusia dețin împreună 90% din arsenalul nuclear al planetei. 




 

×
Subiecte în articol: Rusia sua control arme new start